Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie do zrobienie, bułeczki drożdżowe z nadzienie z maku. Bułeczki są wilgotne i puszyste, idealne na drugie śniadanie.
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 52
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 82
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5941
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 88
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 52
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 82
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5941
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 88
Składniki
1. Mleko lekko podgrzewam, masło rozpuszczam. 2. Do małej miseczki kruszę drożdże, wsypuję jedną łyżkę cukru, mąki, wlewam szk. Mleka, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. 3. Do miski wsypuje pozostałą mąkę, cukier, wbijam trzy jajka, pięć żółtek, wlewam rozpuszczone, ostudzone masło, mleko, wyrośnięty rozczyn i wyrabiam ciasto. Ciasto odstawiam ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
4. Trzy białka ubijam mikserem na sztywno. Białka mieszam z masą makową.
5. Składniki na kruszonkę łączę ze sobą. 6. Ciasto po wyrośnięciu, przekładam na blat oproszony mąką, rozwałkowuję w kształcie prostokąta. 7. Ciasto smaruję masą makową i zwijam w roladę.
8. Następnie kroję w plastry dwu centymetrowe, odwracają ciasto, częścią krojoną do góry, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 9. Ciasto posypuje kruszonką i piekę 20 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.
10. Bułeczki gotowe. 11. Smacznego.