Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie do zrobienie, bułeczki drożdżowe z nadzienie z maku. Bułeczki są wilgotne i puszyste, idealne na drugie śniadanie.
Same pyszności na talerzu. Kabanosy, papryka, pomidory, cukinia i pachnące la...
Odsłon: 586
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4323
Same pyszności na talerzu. Kabanosy, papryka, pomidory, cukinia i pachnące la...
Odsłon: 586
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4323
Składniki
1. Mleko lekko podgrzewam, masło rozpuszczam. 2. Do małej miseczki kruszę drożdże, wsypuję jedną łyżkę cukru, mąki, wlewam szk. Mleka, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. 3. Do miski wsypuje pozostałą mąkę, cukier, wbijam trzy jajka, pięć żółtek, wlewam rozpuszczone, ostudzone masło, mleko, wyrośnięty rozczyn i wyrabiam ciasto. Ciasto odstawiam ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
4. Trzy białka ubijam mikserem na sztywno. Białka mieszam z masą makową.
5. Składniki na kruszonkę łączę ze sobą. 6. Ciasto po wyrośnięciu, przekładam na blat oproszony mąką, rozwałkowuję w kształcie prostokąta. 7. Ciasto smaruję masą makową i zwijam w roladę.
8. Następnie kroję w plastry dwu centymetrowe, odwracają ciasto, częścią krojoną do góry, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 9. Ciasto posypuje kruszonką i piekę 20 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.
10. Bułeczki gotowe. 11. Smacznego.