Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na czereśnie w pełni. Proponuję przepis na smaczną zapiekankę twarogową.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5451
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 957
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11892
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5095
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1386
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5451
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 957
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11892
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5095
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1386
Składniki
Twaróg utarłem na gładką masę z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym. Cytrynę krótko sparzyłem, starłem skórkę i wycisnąłem sok. Sok i skórkę wymieszałem z twarogową masą. Bułki pokroiłem w cienkie plasterki i zalałem podgrzanym mlekiem. Odstawiłem na chwilę do nasiąknięcia, po czym dodałem do twarogowej masy. Umyłem czereśnie, usunąłem ogonki i wydrylowałem. Żaroodporną formę wysmarowałem tłuszczem, przełożyłem do niej połowę masy. Rozłożyłem na wierzchu ok. ¾ czereśni, nakryłem pozostałą masą i udekorowałem pozostałymi czereśniami. Resztę masła podzieliłem na płatki i ułożyłem na zapiekance. Wstawiłem do gorącego piekarnika. Zapiekałem w termoobiegu ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni C.