Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam was na przepyszne, i troszkę już zapomniane, dwukolorowe ciasto o wdzięcznej nazwie Zebra. Nie piekłam go już tak długo, że zapomniałam, jak cudownie smakuje:) Polecam !
Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę, dolewam cienkim strumieniem olej, a następnie mleko o temperaturze pokojowej. Mąkę przesiewam i mieszam z proszkiem do pieczenia i dosypuję do masy jajecznej.
Gotowe, dzielę na dwie równe części, do jednej dodaję kakao,
do drugiej zaś mąkę.
Tortownicę o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia i na środek wykładam trzy łyżki masy jasnej, a na jasną-trzy łyżki masy ciemnej i tak do wyczerpania obu rodzai ciast.
Piekarnik nagrzewam do 170°C-180°C i wstawiam ciasto na 40-50 min do suchego patyczka. Upieczone wyjmuję, odstawiam na 10-15 min, następnie wyjmuję z tortownicy i odstawiam by całkowicie ostygło.
Bardzo fajna bułka pszenna. Duża bułka na lubiących syte śniadanko.
Odsłon: 4451
Sałatką z ogórków na zimę zapraszam po przepis
Odsłon: 58
Miękka, delikatna, aromatyczna babka o smaku kawy, oblana polewą z białej c...
Odsłon: 142
Sycąca potrawka, doskonała zarówno w wersji solo jak i z dodatkiem ryżu/makaronu
Odsłon: 28
Pyszne ogórki z kurkumą na zimę zapraszam po przepis
Odsłon: 45
Lekkie, puszyste i idealne na lato. To chyba ulubione ciasto dzieci, którym c...
Odsłon: 132
Minął piekny weekend i wielu z Państwa korzystało z uroków odpoczynku a główn...
Odsłon: 132
Sałatką z ogórków na zimę zapraszam po przepis
Odsłon: 58
Miękka, delikatna, aromatyczna babka o smaku kawy, oblana polewą z białej c...
Odsłon: 142
Sycąca potrawka, doskonała zarówno w wersji solo jak i z dodatkiem ryżu/makaronu
Odsłon: 28
Pyszne ogórki z kurkumą na zimę zapraszam po przepis
Odsłon: 45
Lekkie, puszyste i idealne na lato. To chyba ulubione ciasto dzieci, którym c...
Odsłon: 132
Minął piekny weekend i wielu z Państwa korzystało z uroków odpoczynku a główn...
Odsłon: 132
Składniki
Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę, dolewam cienkim strumieniem olej, a następnie mleko o temperaturze pokojowej. Mąkę przesiewam i mieszam z proszkiem do pieczenia i dosypuję do masy jajecznej.
Gotowe, dzielę na dwie równe części, do jednej dodaję kakao,
do drugiej zaś mąkę.
Tortownicę o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia i na środek wykładam trzy łyżki masy jasnej, a na jasną-trzy łyżki masy ciemnej i tak do wyczerpania obu rodzai ciast.
Piekarnik nagrzewam do 170°C-180°C i wstawiam ciasto na 40-50 min do suchego patyczka. Upieczone wyjmuję, odstawiam na 10-15 min, następnie wyjmuję z tortownicy i odstawiam by całkowicie ostygło.
Przepisy Desery
Desery
Ciasto z masłem orzechowym
Desery
Ciasto Mleczna Kanapka
Desery
Charlotte Royale
Desery
Ciasto bez pieczenia Afrodyta
Ciasto z masłem orzechowym
Ciasto, które sprawdza się w każdej sytuacji. Połączenie kruchego spodu z del...
Odsłon: 26
Ciasto Mleczna Kanapka
Lekkie, puszyste i idealne na lato. To chyba ulubione ciasto dzieci, którym c...
Odsłon: 132