Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam was na przepyszne, i troszkę już zapomniane, dwukolorowe ciasto o wdzięcznej nazwie Zebra. Nie piekłam go już tak długo, że zapomniałam, jak cudownie smakuje:) Polecam !
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 456939
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1260
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2127
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 520
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 456939
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1260
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2127
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 520
Składniki
Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę, dolewam cienkim strumieniem olej, a następnie mleko o temperaturze pokojowej. Mąkę przesiewam i mieszam z proszkiem do pieczenia i dosypuję do masy jajecznej.
Gotowe, dzielę na dwie równe części, do jednej dodaję kakao,
do drugiej zaś mąkę.
Tortownicę o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia i na środek wykładam trzy łyżki masy jasnej, a na jasną-trzy łyżki masy ciemnej i tak do wyczerpania obu rodzai ciast.
Piekarnik nagrzewam do 170°C-180°C i wstawiam ciasto na 40-50 min do suchego patyczka. Upieczone wyjmuję, odstawiam na 10-15 min, następnie wyjmuję z tortownicy i odstawiam by całkowicie ostygło.