Do góry

Desery Przepis na:

Zebra z kremem karpatkowym i jabłkami

Zebra z kremem karpatkowym  i jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 7507

Dodano:

Odsłon: 43145

Atrakcyjne i bardzo smaczne ciasto )

Składniki

  • Biszkopt: 6 jajek, 1 szkl. mąki pszennej, 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szk. cukru, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao
  • gotowy krem karpatkowy
  • masa jabłkowa: 1,5 kg. jabłek /u mnie antonówka/
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 łyżki cukru
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić sztywną pianę, dodawać po 1 żółtku i po trochu cukru cały czas miksując na niskich obrotach. Na koniec dodać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Masę podzielić na dwie równe części, do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać, a do drugiej dodać 2 łyżki mąki i też dokładnie wymieszać.
    Blaszkę /23x36/ wyłożyć papierem do pieczenia i nakładać do niej na przemian ciasto jasne i ciemne. Ja nakładałam łyżkami stołowymi.
    Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w tem.180st.C przez ok 40 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Po wystudzeniu przekroić biszkopt na dwa płaty.

  2. Jabłka obrać , usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki. Przełożyć do rondelka, dodać cukier i prażyć na małym ogniu, aż się rozpadną. Następnie dodać galaretkę w proszku, zamieszać i gorącą masę wylać na przekrojony spód biszkoptu.Poczekać , aż wystygnie.Wstawić do lodówki.

  3. Krem karpatko wy zrobić wg. opisu na opakowaniu i wyłożyć na zimne jabłka. Przykryć drugą częścią biszkoptu. Wstawić do lodówki na ok godzinę. SMACZNEGO!


    Przepraszam za jakość zdjęć.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (28)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kasik300 03 listopada 2013 Mi tez wyszlo ciasto geste,a po upieczeniu jest twarde, nie wiem... cos jest nie tak. Wizualnie faktycznie wyglada ciekawie. Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 02 listopada 2013 Zostawiam kciuka i zabieram do książki, jak tylko znajdę natchnienie wypróbuję i napiszę czy wyszło mi takie, jak Tobie - pozdrawiam serdecznie! Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 01 listopada 2013 Upiekłam,ciacho wyszło super - co prawda paski nie wyszły tak idealne jak u Ciebie,bo "łapska" mnie swędziały i musiałam łyżką pomazać a to dlatego ,że ciasto było gęste i się nie rozlewało tak jak u Ciebie tylko zostawało na "kupce",ale i tak wyszło bombowe -) POZDRAWIAM Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 31 października 2013 Ekstra pomyślane, rewelacyjny rezultat, skusiłaś mnie, zaraz jak wrócę z pracy zabieram się do roboty, jutro nalot rodzinki, ale będą się cieszyć :))) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 30 października 2013 Ale pysznie się zapowiada:)A zdjęcia bardzo ładne:)
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nora 30 października 2013 mnie tez NIE wychodzi choć robię zgodnie z przepisem :(

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń