Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dlaczego warto posiać rukolę? Choćby dlatego, żeby potem móc piec takie cudownie aromatyczne i kruche ciasteczka. POLECAM.
PRZYGOTOWANIE CIASTECZEK JEST BANALNIE PROSTE. Wszystko wymiesza nam robot kuchenny, mikser.
Świeżą rukolę należy dobrze opłukać i lekko osuszyć w ręczniku papierowym, lub ściereczce lnianej. Do miksera wkładamy mąkę, pokrojony tłuszcz, cukier kokosowy, kilka orzechów włoskich. Rukolę lekko posiekać i dodać do miksera.
Wszystko miksujemy, najpierw pulsacyjnie, potem normalnie, do momentu uzyskamy gładkiej zielonej masy. Ciasto przekładamy na blat, kilka razy ugniatamy ręką i albo całość zawijamy w folię i chowamy do lodówki. Albo za pomocą foli rolujemy w dwa walce średnicy kilku cm, zawijamy w folię i schładzamy z zamrażalniku.
Ja zrobiłam pół na pół.
Schłodzone ciasto z lodówki rolujemy w walec i kroimy w 1-1,5 cm paski, zamrożone od razu kroimy w paski.
Pieczemy w 190 C ok. 10 minut. Ja swoje troszkę przepiekłam, bałam się że będą surowe, a tak by nie było. A tak trochę straciły zielony kolor, ale NIE CUDOWNY SMAK.
Dzisiaj mamy ją do obiadu (kurczak) ,ale równie dobrze nadaje się na lekką ,w...
Odsłon: 1982
Ciasteczka świetnie prezentują się na stole, przy czym są bardzo smaczne i do...
Odsłon: 285
Lekka, aromatyczna i pożywna zupa z kapustą Pak Choi, jajkiem i makaronem. Je...
Odsłon: 104
Idealna ryba na piątkowy grill. Doprawiona na ostro była gotowa w 15 minut.
Odsłon: 67
Odświętne ciasto na niedzielę jest długotrwałe w przygotowaniu, choć wcale ni...
Odsłon: 136
Puszysty biszkopt przykryty masą kokosową, z dużą ilością truskawek. Lekki, o...
Odsłon: 3008
Lekka, aromatyczna i pożywna zupa z kapustą Pak Choi, jajkiem i makaronem. Je...
Odsłon: 104
Idealna ryba na piątkowy grill. Doprawiona na ostro była gotowa w 15 minut.
Odsłon: 67
Odświętne ciasto na niedzielę jest długotrwałe w przygotowaniu, choć wcale ni...
Odsłon: 136
Puszysty biszkopt przykryty masą kokosową, z dużą ilością truskawek. Lekki, o...
Odsłon: 3008
Składniki
PRZYGOTOWANIE CIASTECZEK JEST BANALNIE PROSTE. Wszystko wymiesza nam robot kuchenny, mikser. Świeżą rukolę należy dobrze opłukać i lekko osuszyć w ręczniku papierowym, lub ściereczce lnianej. Do miksera wkładamy mąkę, pokrojony tłuszcz, cukier kokosowy, kilka orzechów włoskich. Rukolę lekko posiekać i dodać do miksera. Wszystko miksujemy, najpierw pulsacyjnie, potem normalnie, do momentu uzyskamy gładkiej zielonej masy. Ciasto przekładamy na blat, kilka razy ugniatamy ręką i albo całość zawijamy w folię i chowamy do lodówki. Albo za pomocą foli rolujemy w dwa walce średnicy kilku cm, zawijamy w folię i schładzamy z zamrażalniku. Ja zrobiłam pół na pół. Schłodzone ciasto z lodówki rolujemy w walec i kroimy w 1-1,5 cm paski, zamrożone od razu kroimy w paski. Pieczemy w 190 C ok. 10 minut. Ja swoje troszkę przepiekłam, bałam się że będą surowe, a tak by nie było. A tak trochę straciły zielony kolor, ale NIE CUDOWNY SMAK.
Przepisy Desery
Desery
Tarta z rabarbarem i bezą
Desery
Ciasto ucierane z truskawkami
Desery
Rabarbarotka
Desery
Odświętne ciasto na niedzielę
Tarta z rabarbarem i bezą
Tarta z rabarbarem i bezą to bardzo ciekawe połączenie kruchego ciasta, słodk...
Odsłon: 3
Ciasto ucierane z truskawkami
Ciasto ucierane należy do najprostszych w realizacji. Właściwie nie ma prawa...
Odsłon: 1