Do góry

Desery Przepis na:

Ziołowe muffinki

Ziołowe muffinki

Autor:

Przepisów i artykułów: 279 Ocena: 5356

Dodano:

Odsłon: 271

Troche inne muffinki, tym razem z oregano, swietnie smakuja np. z dipem szczypiorkowym.

Składniki

  • 150 ml letniej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 250 g mąki typ 550
  • 15 ml oliwy z oliwek (3 łyżki)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • świeży rozmaryn
  • DIP DO MUFFINEK:
  • serek śmietankowy
  • twaróg (20%)
  • 2 łyżki mleka
  • sól
  • trochę soku z cytryny
  • świeży szczypiorek
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Letnia wode wymieszac z cukrem i suchymi drozdzami, odstawic na 5 min. W innej misce dodac do maki oliwe z oliwek, sól, oregano i plynne drozdze. Wyrabiac ciasto tak dlugo, az zacznie sie odrywac od brzegów miski.
    Uformowac male kulki i wlozyc je do foremki na muffinki, nastepnie przykryc ja scierka i wstawic do piecyka na 10 min (temp. 50° C)
    Po 10 minutach wyjac foremke z piecyka, nagrzac piecyk do 200° C, a muffinki lekko skropic woda, posypac maka i ozdobic igielkami rozmarynu. Piec 25-30 min.

  2. Muffinki smakuja z dipem szczypiorkowym.
    Ser smietankowy zmieszac w proporcjach 1:1 z twarozkiem 20%, posolic, dodac odrobine soku z cytryny, szczypte cukru i posiekany szczypior.

  3. Muffinki podawac z dipem szczypiorkowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń