Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie, kruche faworki z dodatkiem szafranu i ziaren wanilii.
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 40
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 67
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10511
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 93
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 40
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 67
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10511
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 93
Składniki
Przygotowujemy składniki: żółtka oddzielamy od białek, mąkę umieszczamy w przesiewaczu, odmierzamy śmietanę, masło, cukier i sok cytrynowy.
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, cukier puder, masło, śmietanę, spirytus z szafranem, sok cytrynowy i ekstrakt waniliowy. Wyrabiamy bardzo dokładnie ciasto.
Ciasto układamy na stolnicy i wybijamy wałkiem.
Ciasto wybijamy tak długo, aż utworzą się pęcherzyki powietrza ( około 10 - 15 minut). Wtłoczone w ciasto powietrze jest środkiem spulchniającym. Doskonale "zbite" ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1-2 godziny, by "odpoczęło".
Odrywamy kawałki ciasta cienko wałkujemy. Radełkiem kroimy paski, które należy w środku przeciąć, przez otwór przewinąć jeden koniec i przeciągnąć formując faworki.
Smalec przekładamy do szerokiego garnka z grubym dnem wlewamy spirytus i rozgrzewamy. Smażymy partiami z obu stron na jasnozłoty kolor.
Usmażone faworki osuszamy na kuchennych ręcznikach. Gorące posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z ziarnami z laski wanilii.