Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
O tej zupie słyszałam już dawno. Jednak jakoś nie mogłam się zabrać za jej ugotowanie. Ta zupa to raczej deser, który możemy zjeść na ciepło lub zimno ale na ciepło jak dla mnie jest lepsza. Zupa jest prosta w przygotowaniu ale ważne jest aby z zupy nie zrobić jajecznicy bo niestety może się tak stać. Trzeba uważać a wszystko się uda.
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35681
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1201
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1755
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5999
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35681
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1201
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1755
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5999
        
        
                Składniki
W garnku zagotować mleko, zmniejszyć ogień do minimum. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić dodając 2 łyżki cukru. Na mleko kłaść łyżką porcje piany a po chwili odwracać nasze chmurki. Wyjmować je łyżką cedzakową na talerz. Żółtka utrzeć z resztą cukru i ekstraktem waniliowym na kogel mogel. Cały czas miksując żółtka bardzo powoli i maleńką strużką wlewać gorące mleko do żółtek. Mieszać do momentu aż wylejemy całe mleko. Zupę można dodatkowo zagotować ale to nie jest konieczne i trzeba uważać aby żółtka się nie ścięły. Gotową zupę nalewać na talerze, na zupie kłaść nasze chmurki i na koniec udekorować świeżą miętą.