Do góry

Dodatki Przepis na:

Ajvar ostry

Ajvar ostry

Autor:

Przepisów i artykułów: 169 Ocena: 940

Dodano:

Odsłon: 470

Ajvar wywodzi się z kuchni bałkańskiej. Jest pastą (sosem) na bazie papryki i cukinii (kabaczka). Można go przygotować w wersji delikatnej i ostrej. Sprawdza się jako świetny dodatek do wędlin i mięs oraz grilla.

Składniki

  • Papryka słodka czerwona (5-6 szt.)
  • Papryka chilli Cayenne (2 szt.)
  • Kabaczek / cukinia (1-2 szt.)
  • Pomidor malinowy (1 szt.) - opcjonalnie
  • Przyprawy: cukier, sól, papryka ostra mielona, papryka słodka mielona, papryka wędzona mielona (dowolne ilości).
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Paprykę słodką i chilli podpiekam w piekarniku ok. 10 min. (grill). Studzę i zdejmuje z nich skórkę. Chilli zostawiam z pestkami.
    2. Kabaczek/cukinię obieram ze skórki. Kroję w kostkę.
    3. Pomidor sparzam i obieram skórkę. Kroje w kawałki.
    4. Papryki, pomidor i kabaczek/cukinię wrzucam do rondla.
    5. Duszę na małym ogniu aż się rozpadną. Blenduję w rondlu. Przyprawiam. Dalej gotuję żeby zgęstniał.
    6. Gotowy Ajvar musi być paprykowo - ostry. Może mieć nutę słodyczy.

    UWAGA: Przy obróbce papryki chilli warto założyć rękawiczki jednorazowe, bo będą nas piekły ręce. Kapsaicyna z papryki trudno rozpuszcza się w wodzie, więc nie jest łatwo ją zmyć. I uwaga na oczy, żeby ich nie zatrzeć kapsaicyną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń