Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ajvar wywodzi się z kuchni bałkańskiej. Jest pastą (sosem) na bazie papryki i cukinii (kabaczka). Można go przygotować w wersji delikatnej i ostrej. Sprawdza się jako świetny dodatek do wędlin i mięs oraz grilla.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 949
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4200
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 378
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 837
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3699
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 756
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 949
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4200
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 378
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 837
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3699
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 756
Składniki
1. Paprykę słodką i chilli podpiekam w piekarniku ok. 10 min. (grill). Studzę i zdejmuje z nich skórkę. Chilli zostawiam z pestkami. 2. Kabaczek/cukinię obieram ze skórki. Kroję w kostkę. 3. Pomidor sparzam i obieram skórkę. Kroje w kawałki. 4. Papryki, pomidor i kabaczek/cukinię wrzucam do rondla. 5. Duszę na małym ogniu aż się rozpadną. Blenduję w rondlu. Przyprawiam. Dalej gotuję żeby zgęstniał. 6. Gotowy Ajvar musi być paprykowo - ostry. Może mieć nutę słodyczy. UWAGA: Przy obróbce papryki chilli warto założyć rękawiczki jednorazowe, bo będą nas piekły ręce. Kapsaicyna z papryki trudno rozpuszcza się w wodzie, więc nie jest łatwo ją zmyć. I uwaga na oczy, żeby ich nie zatrzeć kapsaicyną.