Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ajvar wywodzi się z kuchni bałkańskiej. Jest pastą (sosem) na bazie papryki i cukinii (kabaczka). Można go przygotować w wersji delikatnej i ostrej. Sprawdza się jako świetny dodatek do wędlin i mięs oraz grilla.
1. Paprykę słodką i chilli podpiekam w piekarniku ok. 10 min. (grill). Studzę i zdejmuje z nich skórkę. Chilli zostawiam z pestkami.
2. Kabaczek/cukinię obieram ze skórki. Kroję w kostkę.
3. Pomidor sparzam i obieram skórkę. Kroje w kawałki.
4. Papryki, pomidor i kabaczek/cukinię wrzucam do rondla.
5. Duszę na małym ogniu aż się rozpadną. Blenduję w rondlu. Przyprawiam. Dalej gotuję żeby zgęstniał.
6. Gotowy Ajvar musi być paprykowo - ostry. Może mieć nutę słodyczy.
UWAGA: Przy obróbce papryki chilli warto założyć rękawiczki jednorazowe, bo będą nas piekły ręce. Kapsaicyna z papryki trudno rozpuszcza się w wodzie, więc nie jest łatwo ją zmyć. I uwaga na oczy, żeby ich nie zatrzeć kapsaicyną.
Przygotowanie obiadu trwa tyle ile gotuje się makaron, po pieczoną paprykę z...
Odsłon: 255
Pyszna przekąska w stylu meksykańskim ! :) Placki z mięsem mielonym i warzywami.
Odsłon: 9191
Dziś przedstawiam Wam szybki i zaskakujący deser a jest nim grillowany ananas...
Odsłon: 27
Jeśli masz ochotę przetestować nowe połączenie smaków sernik Snickers z pewno...
Odsłon: 39213
Czy da się przygotować obiad w mniej niż 15 minut? Oczywiście! Przedstawiam W...
Odsłon: 236
Dziś przedstawiam Wam szybki i zaskakujący deser a jest nim grillowany ananas...
Odsłon: 27
Jeśli masz ochotę przetestować nowe połączenie smaków sernik Snickers z pewno...
Odsłon: 39213
Czy da się przygotować obiad w mniej niż 15 minut? Oczywiście! Przedstawiam W...
Odsłon: 236
Składniki
1. Paprykę słodką i chilli podpiekam w piekarniku ok. 10 min. (grill). Studzę i zdejmuje z nich skórkę. Chilli zostawiam z pestkami. 2. Kabaczek/cukinię obieram ze skórki. Kroję w kostkę. 3. Pomidor sparzam i obieram skórkę. Kroje w kawałki. 4. Papryki, pomidor i kabaczek/cukinię wrzucam do rondla. 5. Duszę na małym ogniu aż się rozpadną. Blenduję w rondlu. Przyprawiam. Dalej gotuję żeby zgęstniał. 6. Gotowy Ajvar musi być paprykowo - ostry. Może mieć nutę słodyczy. UWAGA: Przy obróbce papryki chilli warto założyć rękawiczki jednorazowe, bo będą nas piekły ręce. Kapsaicyna z papryki trudno rozpuszcza się w wodzie, więc nie jest łatwo ją zmyć. I uwaga na oczy, żeby ich nie zatrzeć kapsaicyną.
Przepisy Dodatki
Dodatki
Mielonka turystyczna.
Dodatki
Salceson z golonki.
Dodatki
Pieczone nadzionko
Dodatki
Ciasto na pierogi bez jajka
Mielonka turystyczna.
Bardzo smaczna wieprzowa mielonka turystyczna, prosta w zrobieniu, idealna do...
Odsłon: 1783
Salceson z golonki.
Salceson zrobiony jest z tylnej golonki i przednich goleni wieprzowych, salce...
Odsłon: 540