Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tego nie da się opisać. Trzeba zrobić i zobaczyć, i spróbować samemu. Fajna kiszonka!
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2963
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 124
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 49
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 59
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 61
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2963
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 124
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 49
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 59
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 61
Składniki
Obierz czosnek, następnie zmiksuj go z 1 litrem kefiru blenderem na najwyższych obrotach przez 3 minuty. Dodaj sól, miksuj przez kolejne 30 sekund. Dolej pozostały kefir i wymieszaj.
Botwinkę wraz z burakami dobrze umyj i przetnij korzenie na pół.
Umieść buraczki w odpowiednio dużym słoiku korzeniem do dołu. Zalej kefirem z przyprawami.
Kiszonka jest gotowa po 3-4 tygodniach, ale najlepsza – po 2-3 miesiącach. Kiszonka mocno pracuje, więc w początkowej fazie trzeba odkręcać słoik przynajmniej 1 raz dziennie, aby ją odgazować. Zapach może być dziwny, ale bardzo przyjemny.