Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tego nie da się opisać. Trzeba zrobić i zobaczyć, i spróbować samemu. Fajna kiszonka!
Przepis na zrazy po warszawsku znalazłyśmy w książce Pawła Płaczka zatytułow...
Odsłon: 76
Deser dla prawdziwych łakomczuchów! Smażone ciasto jak na pączki nadziane bit...
Odsłon: 222
Przepis na zrazy po warszawsku znalazłyśmy w książce Pawła Płaczka zatytułow...
Odsłon: 76
Deser dla prawdziwych łakomczuchów! Smażone ciasto jak na pączki nadziane bit...
Odsłon: 222
Składniki
Obierz czosnek, następnie zmiksuj go z 1 litrem kefiru blenderem na najwyższych obrotach przez 3 minuty. Dodaj sól, miksuj przez kolejne 30 sekund. Dolej pozostały kefir i wymieszaj.
Botwinkę wraz z burakami dobrze umyj i przetnij korzenie na pół.
Umieść buraczki w odpowiednio dużym słoiku korzeniem do dołu. Zalej kefirem z przyprawami.
Kiszonka jest gotowa po 3-4 tygodniach, ale najlepsza – po 2-3 miesiącach. Kiszonka mocno pracuje, więc w początkowej fazie trzeba odkręcać słoik przynajmniej 1 raz dziennie, aby ją odgazować. Zapach może być dziwny, ale bardzo przyjemny.