Dodatki Przepis na:
Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 3388
Dodano: 17.02.2018
Odsłon: 1144
3-4 os. | 30 min | łatwe | przystępne |
Brukselke obieramy z wierzchnich lisci, dokladnie myjemy w cieplej wodzie, zalewamy tak, aby kapustki nie byly w pelni przykryte, dodajemy pol lyzeczki soli i gotujemy od momentu wrzenia wody na malym ogniu pod pokrywa 10-12 minut.
Durszlak stawiamy na mniejszym garnku i wylewamy na niego brukselke. Chodzi o to aby zachowac wode z gotowania brukselki do przygotowania sosu . Odmierzamy z tego 400 ml, ponownie stawiamy na palniku i dodajemy sos holenderski w proszku (od Maggi) dla 500 ml. Energicznie mieszamy i gotujemy 2 minutki. Do sosu dodajemy pol swiezo startej galki muszkatalowej, 1 lyzke masla, troche czarnego pieprzu.
Brukselke polewamy sosem - i gotowe.
Smacznego zycze.
Na skróty
Komentarze do przepisu (7)

Dolcevita-in-my-kitchen 18 lutego 2018Zgłoś do usunięcia
Sosik holenderski bardzo lubie, a jakie ciekawe polaczenie z brukselka. Musze sprobowac :-)1 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 18 lutego 2018Zgłoś do usunięcia
Moja ukochana mała kapustka w pysznej odsłonie:)1 Kto głosował? | Odpowiedz

Docherro 17 lutego 2018Zgłoś do usunięcia
Fajny przepis na brukselkę,poszukam tego sosu,może uda mi się kupić...pozdrówka:) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

fafiatko 17 lutego 2018Zgłoś do usunięcia
kolejny pyszny przepis na brukselke!i mam pytanie gdzie taki gotowy sos mozna kupic? kiedys zrobilam sama ale wylalam na gorace szparagi i mi sie jajecznica zrobila :) Odpowiedzi: 2 ▼
1 Kto głosował? | Odpowiedz