Do góry

Dodatki Przepis na:

Bułki pszenne z czarnuszką i słonecznikiem.

Bułki pszenne z czarnuszką i słonecznikiem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1611 Ocena: 23020

Dodano:

Odsłon: 982

Bardzo smaczne bułki z czarnuszką i ziarnami słonecznika.

Składniki

  • mąka pszenna (typ 500) 70 dag
  • mleko 400 ml ciepłe
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 2 łyżeczki
  • drożdże świeże 20 gram
  • Olej roślinny 8 łyżek
  • czarnuszka 2 łyżki
  • jajko 1 szt. do posmarowania bułek
  • słonecznik do posypania
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bułki pszenne z czarnuszką i słonecznikiem.

Przygotowanie

  1. Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy czarnuszkę, olej, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka drożdże i pozostałe, ciepłe mleko.

  2. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta.

  3. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką.

  4. Wyrośnięte ciasto po 60 minutach.

  5. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy bułki. Górną część bułki obtaczamy w ziarnach słonecznika.

  6. Uformowane bułki układamy na wcześniej przygotowanej blasze.

  7. Przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do ponownego wyrośnięcia.

  8. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza (grzałki góra-dół). Wyrośnięte bułki smarujemy jajkiem.

  9. Wkładamy blachę z bułkami na środkową półkę i pieczemy 25 minut, do momentu ładnie zarumienienia się bułek.

  10. Upieczone bułki studzimy na kratce.

  11. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń