Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne bułki z czarnuszką i ziarnami słonecznika.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5699
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 91
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 110
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 613
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5699
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 91
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 110
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 613
Składniki
Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy czarnuszkę, olej, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka drożdże i pozostałe, ciepłe mleko.
Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta.
Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką.
Wyrośnięte ciasto po 60 minutach.
Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy bułki. Górną część bułki obtaczamy w ziarnach słonecznika.
Uformowane bułki układamy na wcześniej przygotowanej blasze.
Przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do ponownego wyrośnięcia.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza (grzałki góra-dół). Wyrośnięte bułki smarujemy jajkiem.
Wkładamy blachę z bułkami na środkową półkę i pieczemy 25 minut, do momentu ładnie zarumienienia się bułek.
Upieczone bułki studzimy na kratce.
Smacznego!!!