Do góry

Dodatki Przepis na:

Chałka cynamonowa z wypiekacza

Chałka cynamonowa z wypiekacza

Autor:

Przepisów i artykułów: 378 Ocena: 3477

Dodano:

Odsłon: 297

Słodka, miękka, puszysta chałka z chrupiącą skórką o cynamonowym aromacie.

Składniki

  • Mąka pszenna - 460g
  • Mleko - 160g
  • Masło - 80g
  • Jajka - 2szt
  • Cukier - 80g
  • Drożdże suche - 8g
  • Cynamon - 1 płaska łyżeczka
  • Imbir mielony - 1/2 łyżeczki
  • Olej do nasmarowania misy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chałka cynamonowa z wypiekacza

Przygotowanie

  1. Misę maszynki i mieszadło smarujemy olejem. Wkładamy składniki w następującej kolejności:
    mokre - suche - drożdże.
    Ustawiamy maszynę na program na białe lekkie pieczywo (lub słodkie). U mnie najlepiej sprawdza się program French albo Sweet.

    Resztę zrobi za nas automat.

  2. Po upieczeniu chałkę wyjmujemy i zostawiamy do ostudzenia na kratce wyłożonej papierem śniadaniowym.

    Pieczywo jest wyjątkowo lekkie i puszyste, ale nie kruszy się.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń