Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
przepis jest po prostu rewelacyjny, smak chiapati dokładnie taki jaki pamiętam. Polecam wszystkim…
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112945
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 280
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 609
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 508
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 913
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112945
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 280
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 609
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 508
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 913
Składniki
Obie mąki mieszamy ze sobą i z solą. Dolewamy wrzątek, miksujemy do połączenia. Następnie przekładamy ciasto na stół i rękoma zagniatamy. Ciasto powinno być bardzo miękkie ale nie klejące, najlepiej tak aby mogło się rozwałkować bez podsypywania mąki. Owijamy folią odstawiamy na ok 30 minut.
Ciasto dzielimy na 10 porcji, i rozwałkowujemy jak najcieniej na placki o średnicy około 20 cm (w zależności jaką mamy patelnię) Chiapati pieczemy na mocno rozgrzanej patelni po obu stronach około 30 sekund po każdej. Wyrastające pęcherze przyciskamy papierowym ręcznikiem.
Bardzo ważne: Każdy upieczony chiapati od razu owijamy ściereczką i wkładamy do foliowej torebki, aby się nie zeschły.