Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
przepis jest po prostu rewelacyjny, smak chiapati dokładnie taki jaki pamiętam. Polecam wszystkim…
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 425
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 4498
Szybkie i proste muffinki z egzotycznymi owocami - mango i ananasem oraz doda...
Odsłon: 337
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 436
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 425
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 4498
Szybkie i proste muffinki z egzotycznymi owocami - mango i ananasem oraz doda...
Odsłon: 337
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 436
Składniki
Obie mąki mieszamy ze sobą i z solą. Dolewamy wrzątek, miksujemy do połączenia. Następnie przekładamy ciasto na stół i rękoma zagniatamy. Ciasto powinno być bardzo miękkie ale nie klejące, najlepiej tak aby mogło się rozwałkować bez podsypywania mąki. Owijamy folią odstawiamy na ok 30 minut.
Ciasto dzielimy na 10 porcji, i rozwałkowujemy jak najcieniej na placki o średnicy około 20 cm (w zależności jaką mamy patelnię) Chiapati pieczemy na mocno rozgrzanej patelni po obu stronach około 30 sekund po każdej. Wyrastające pęcherze przyciskamy papierowym ręcznikiem.
Bardzo ważne: Każdy upieczony chiapati od razu owijamy ściereczką i wkładamy do foliowej torebki, aby się nie zeschły.