Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
przepis jest po prostu rewelacyjny, smak chiapati dokładnie taki jaki pamiętam. Polecam wszystkim…
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10692
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 915
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9132
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10692
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 915
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9132
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Obie mąki mieszamy ze sobą i z solą. Dolewamy wrzątek, miksujemy do połączenia. Następnie przekładamy ciasto na stół i rękoma zagniatamy. Ciasto powinno być bardzo miękkie ale nie klejące, najlepiej tak aby mogło się rozwałkować bez podsypywania mąki. Owijamy folią odstawiamy na ok 30 minut.
Ciasto dzielimy na 10 porcji, i rozwałkowujemy jak najcieniej na placki o średnicy około 20 cm (w zależności jaką mamy patelnię) Chiapati pieczemy na mocno rozgrzanej patelni po obu stronach około 30 sekund po każdej. Wyrastające pęcherze przyciskamy papierowym ręcznikiem.
Bardzo ważne: Każdy upieczony chiapati od razu owijamy ściereczką i wkładamy do foliowej torebki, aby się nie zeschły.