Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy chleb pszenno-żytni z dodatkiem siemienia lnianego. Prosty, pachnący, doskonały nawet z samym masłem.
Leniwe pierogi. Uwielbiałam je w dzieciństwie, ale sama nie robiłam ich już o...
Odsłon: 693
Argolas caldas, czyli gorące, pomarańczowe oponki to przepyszny portugalski d...
Odsłon: 8211
Zastanawiasz się, co zaserwować podczas romantycznej kolacji we dwoje? Mamy p...
Odsłon: 464
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 9540
Noce i dnie to efektowne ciasto składające się z dwóch biszkoptów – waniliowe...
Odsłon: 8107
Leniwe pierogi. Uwielbiałam je w dzieciństwie, ale sama nie robiłam ich już o...
Odsłon: 693
Argolas caldas, czyli gorące, pomarańczowe oponki to przepyszny portugalski d...
Odsłon: 8211
Zastanawiasz się, co zaserwować podczas romantycznej kolacji we dwoje? Mamy p...
Odsłon: 464
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 9540
Noce i dnie to efektowne ciasto składające się z dwóch biszkoptów – waniliowe...
Odsłon: 8107
Składniki
Najpierw robimy zaczyn: Szklankę mąki razowej mieszamy z drożdżami i wodą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinkę. Po godzinie dokładamy mąkę, sól, cukier, siemię lniane. Wyrabiamy ciasto - ja robię to maszynowo. Powstałe ciasto przekładamy do podłużnej foremki i znów odstawiamy w ciepłe miejsce - urośnie.
Pieczemy w 200 st. przez ok. godzinę. Na spód piekarnika wkładamy naczynie z gorącą wodą ( skórka chleba będzie chrupiąca). Chleb jest miękki, pachnący, nie kruszy się i długo utrzymuje świeżość.