Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy chleb pszenno-żytni z dodatkiem siemienia lnianego. Prosty, pachnący, doskonały nawet z samym masłem.
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1719
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15110
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 3374
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8905
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1719
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15110
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 3374
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8905
Składniki
Najpierw robimy zaczyn: Szklankę mąki razowej mieszamy z drożdżami i wodą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinkę. Po godzinie dokładamy mąkę, sól, cukier, siemię lniane. Wyrabiamy ciasto - ja robię to maszynowo. Powstałe ciasto przekładamy do podłużnej foremki i znów odstawiamy w ciepłe miejsce - urośnie.
Pieczemy w 200 st. przez ok. godzinę. Na spód piekarnika wkładamy naczynie z gorącą wodą ( skórka chleba będzie chrupiąca). Chleb jest miękki, pachnący, nie kruszy się i długo utrzymuje świeżość.