Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy chleb pszenno-żytni z dodatkiem siemienia lnianego. Prosty, pachnący, doskonały nawet z samym masłem.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326124
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12000
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16603
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5349
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326124
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12000
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16603
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5349
Składniki
Najpierw robimy zaczyn: Szklankę mąki razowej mieszamy z drożdżami i wodą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinkę. Po godzinie dokładamy mąkę, sól, cukier, siemię lniane. Wyrabiamy ciasto - ja robię to maszynowo. Powstałe ciasto przekładamy do podłużnej foremki i znów odstawiamy w ciepłe miejsce - urośnie.
Pieczemy w 200 st. przez ok. godzinę. Na spód piekarnika wkładamy naczynie z gorącą wodą ( skórka chleba będzie chrupiąca). Chleb jest miękki, pachnący, nie kruszy się i długo utrzymuje świeżość.