Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy chleb pszenno-żytni z dodatkiem siemienia lnianego. Prosty, pachnący, doskonały nawet z samym masłem.
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 496
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 133
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 296
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 340
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 496
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 133
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 296
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 340
Składniki
Najpierw robimy zaczyn: Szklankę mąki razowej mieszamy z drożdżami i wodą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinkę. Po godzinie dokładamy mąkę, sól, cukier, siemię lniane. Wyrabiamy ciasto - ja robię to maszynowo. Powstałe ciasto przekładamy do podłużnej foremki i znów odstawiamy w ciepłe miejsce - urośnie.
Pieczemy w 200 st. przez ok. godzinę. Na spód piekarnika wkładamy naczynie z gorącą wodą ( skórka chleba będzie chrupiąca). Chleb jest miękki, pachnący, nie kruszy się i długo utrzymuje świeżość.