Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy chleb pszenno-żytni z dodatkiem siemienia lnianego. Prosty, pachnący, doskonały nawet z samym masłem.
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 50
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 27
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 47
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 322
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2545
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 50
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 27
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 47
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 322
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2545
Składniki
Najpierw robimy zaczyn: Szklankę mąki razowej mieszamy z drożdżami i wodą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinkę. Po godzinie dokładamy mąkę, sól, cukier, siemię lniane. Wyrabiamy ciasto - ja robię to maszynowo. Powstałe ciasto przekładamy do podłużnej foremki i znów odstawiamy w ciepłe miejsce - urośnie.
Pieczemy w 200 st. przez ok. godzinę. Na spód piekarnika wkładamy naczynie z gorącą wodą ( skórka chleba będzie chrupiąca). Chleb jest miękki, pachnący, nie kruszy się i długo utrzymuje świeżość.