Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najprostszy przepis na szybkie upieczenie bardzo smacznego chleba pszennego z makiem. Polecam :)
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 99
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 86
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 99
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 86
Składniki
Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy, ręcznie aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto podwijając je pod spód, minimum dwa razy.
Formujemy bochenek, kładziemy go na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, żyletką robimy ukośne 3 nacięcia. Papier można dodatkowo oprószyć mąką.
Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni Celsjusza.
Składniki na pomadę: 100 ml wody 1 czubata łyżeczka mąki szczypta soli W między czasie robimy pomadę, w małym rondelku na wolnym ogniu mieszamy wodę, mąkę i sól, doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy.
Po godzinnym wyrastaniu bochenka, obficie smarujemy go pomadą, posypujemy makiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy 10 minut w 240 stopniach Celsjusza (grzałki góra - dół).
Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni Celsjusza i pieczemy jeszcze 30 minut, do zarumienienia się chleba.
Upieczony chleb studzimy na kratce.
Udanego wypieku :)