Do góry

Dodatki Przepis na:

Chleb razowy

Chleb razowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 275 Ocena: 2277

Dodano:

Odsłon: 5906

Prosty w przygotowaniu chleb razowy to idealny przepis dla każdego laika kulinarnego, który pierwszy raz w życiu piecze chleb. Bez ulepszaczy, bez zbędnych składników smakuje wyśmienicie z pewnością zachwyci nie jedno podniebienie.

Składniki

  • 800 g mąki pszennej razowej
  • 100 g mąki pszennej białej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 600 ml ciepłej wody
  • 50 g drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Chleb razowy

Przygotowanie

  1. Do dużej miski wsypujemy mąką pszenną razową, dodajemy cukier, pokruszone drożdże, wlewamy ciepłą wodą i wszystko dokładnie mieszamy łyżką aż składniki się połączą a następnie dłonią wyrabiamy gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.

  2. Do wyrośniętego ciasta dodajemy mąkę pszenną białą, sól oraz olej i dłonią zagniatamy ciasto do czasu, aż będzie jednolite i miękkie ( ciasto można wyrobić na stolnicy posypanej mąką ). Gotowe ciasto dzielimy na 2 równe części, przekładamy do prostokatnych foremek – keksówek posmarowanych tłuszczem i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut. Tak przygotowany chleb pieczemy w piekarniku rozgrzanym to temp 200 st. C około 40-50 minut.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

NutkaSmaku 16 października mmm taki chlebek ! :) dobrze że subuję :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń