Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodko-ostry sos z wyczuwalną nutą imbiru, czosnku i aromatycznej mieszanki ziół bengalskich. Słodkości nadają mu suszone morele, a wyczuwalna ostrość to zasługa papryczki chili. Taki sos można podawać do mięs na gorąco, jak również znakomicie komponuje się w zimnej formie podany do wędlin czy pasztetów. Ma jeszcze jedną zaletę, można go przygotować w większej ilości, zamknąć w słoiki i użyć kiedy tylko nadarzy się okazja :) Przepis pochodzi z książki: "Zimna kuchnia" autor: Reinhold Metz i Hans Szameitat
Zapiekany ser camembert w cieście chlebowym. Najlepiej jeść zaraz po wyjęciu...
Odsłon: 216
Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego ciasta, z pewnością będzie chciał do nie...
Odsłon: 740
Zapiekany ser camembert w cieście chlebowym. Najlepiej jeść zaraz po wyjęciu...
Odsłon: 216
Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego ciasta, z pewnością będzie chciał do nie...
Odsłon: 740
Składniki
Obrany imbir pokroić na cienkie paseczki.
Czosnek bardzo drobno posiekać.
Pomidory sparzyć, polać lodowata wodą, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki. Wyjąć nasiona i przetrzeć przez sito zbierając sok. Miąższ pomidorów pokroić w małą kostkę.
Rozgrzać olej w garnku, smażyć na nim mieszankę bengalską (panch phoran ) na średnim ogniu 1-2 minuty.
Dodać ususzone i rozdrobnione papryczki chili z imbirem oraz czosnkiem i smażyć 1 minutę.
Dodać pokrojone pomidory i dusić, stale mieszając przez moment. Mieszankę posolić delikatnie.
Dodać cukier i dolać sok z wcześniej pokrojonych pomidorów. Całość dusić na małym ogniu 15-20 minut.
Jeśli mieszanka delikatnie zgęstniała, dodać morele ( można wcześniej pokroić w kostkę ) i połówki papryczek zielonych.
Ponownie dusić na małym ogniu następne 15-20 minut.
Usunąć połówki papryczek chili.
Gorącym chutney'em można napełnić wcześniej przygotowane słoiki lub podać na bieżąco wg. uznania.