Dodatki Przepis na:
Ciasto filo - najłatwiejszy przepis

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3162
Dodano: 20.02.2015
Odsłon: 12849
Składniki
- 2 - 2 i 1/2 szklanki maki pszennej
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 -5 łyżek oleju lub klarowanego masła
- 1/2 łyżeczki octu (u mnie jabłkowy)
- dodatkowo: olej i mąka ziemniaczana
3-4 os. | 15 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Z podanych składników zagniatamy ciasto, będzie ono nieco luźniejsze niż to na pierogi. Jeżeli bezie się kleiło, należy dosypać odrobinę mąki. Ja, aby wykonać ciasto 6 -płatowe podzieliłam je wstępnie na 3 części. Wszystkie rozwałkowałam na prostokąty mniej więcej tych samych wymiarów i na grubość ciasta na pierogi, może nieco cieniej.Pierwszy placek posmarowałam 2-3 łyżkami oleju (lub klarowanym masłem) i posypałam za pomocą sitka cienka pierzynką mąki ziemniaczanej. Generalnie lepiej dać nieco więcej oleju niż mąki. Położyłam na pierwszym placku drugi i powtórzyłam.
-
Ciasto ostrożnie rozwałkowałam, przecięłam symetrycznie na pół, raz jeszcze posmarowałam olejem i oprószyłam mąką. Ciasto docelowo rozwałkowałam dosyć cienko. Tak jak na zdjęciu widzicie.Z tak przygotowanego ciasta można przygotowywać ''drożdżówki'' (u mnie z serem i brzoskwinią), balkavę, ale równie dobrze sprawdzi się w daniach wytrawnych. Smacznego!
Komentarze do przepisu (0)