Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sklepowe za drogie? Przygotowywane ''tradycyjną'' metodą zbyt trudne? Mam dla Was wyjście idealne! Domowe ciasto filo.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 59
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3646
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 110
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 59
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3646
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 110
Składniki
Z podanych składników zagniatamy ciasto, będzie ono nieco luźniejsze niż to na pierogi. Jeżeli bezie się kleiło, należy dosypać odrobinę mąki. Ja, aby wykonać ciasto 6 -płatowe podzieliłam je wstępnie na 3 części. Wszystkie rozwałkowałam na prostokąty mniej więcej tych samych wymiarów i na grubość ciasta na pierogi, może nieco cieniej.Pierwszy placek posmarowałam 2-3 łyżkami oleju (lub klarowanym masłem) i posypałam za pomocą sitka cienka pierzynką mąki ziemniaczanej. Generalnie lepiej dać nieco więcej oleju niż mąki. Położyłam na pierwszym placku drugi i powtórzyłam.
Ciasto ostrożnie rozwałkowałam, przecięłam symetrycznie na pół, raz jeszcze posmarowałam olejem i oprószyłam mąką. Ciasto docelowo rozwałkowałam dosyć cienko. Tak jak na zdjęciu widzicie.Z tak przygotowanego ciasta można przygotowywać ''drożdżówki'' (u mnie z serem i brzoskwinią), balkavę, ale równie dobrze sprawdzi się w daniach wytrawnych. Smacznego!