Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sklepowe za drogie? Przygotowywane ''tradycyjną'' metodą zbyt trudne? Mam dla Was wyjście idealne! Domowe ciasto filo.
Farsz z kapusty kiszonej, kaszy jęczmiennej, grzybów i boczku jest znany w wo...
Odsłon: 1323
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 1114
Farsz z kapusty kiszonej, kaszy jęczmiennej, grzybów i boczku jest znany w wo...
Odsłon: 1323
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 1114
Składniki
Z podanych składników zagniatamy ciasto, będzie ono nieco luźniejsze niż to na pierogi. Jeżeli bezie się kleiło, należy dosypać odrobinę mąki. Ja, aby wykonać ciasto 6 -płatowe podzieliłam je wstępnie na 3 części. Wszystkie rozwałkowałam na prostokąty mniej więcej tych samych wymiarów i na grubość ciasta na pierogi, może nieco cieniej.Pierwszy placek posmarowałam 2-3 łyżkami oleju (lub klarowanym masłem) i posypałam za pomocą sitka cienka pierzynką mąki ziemniaczanej. Generalnie lepiej dać nieco więcej oleju niż mąki. Położyłam na pierwszym placku drugi i powtórzyłam.
Ciasto ostrożnie rozwałkowałam, przecięłam symetrycznie na pół, raz jeszcze posmarowałam olejem i oprószyłam mąką. Ciasto docelowo rozwałkowałam dosyć cienko. Tak jak na zdjęciu widzicie.Z tak przygotowanego ciasta można przygotowywać ''drożdżówki'' (u mnie z serem i brzoskwinią), balkavę, ale równie dobrze sprawdzi się w daniach wytrawnych. Smacznego!