Do góry

Dodatki Przepis na:

Ciasto filo - najłatwiejszy przepis

Ciasto filo - najłatwiejszy przepis

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3162

Dodano:

Odsłon: 12849

Sklepowe za drogie? Przygotowywane ''tradycyjną'' metodą zbyt trudne? Mam dla Was wyjście idealne! Domowe ciasto filo.

Składniki

  • 2 - 2 i 1/2 szklanki maki pszennej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 -5 łyżek oleju lub klarowanego masła
  • 1/2 łyżeczki octu (u mnie jabłkowy)
  • dodatkowo: olej i mąka ziemniaczana
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, będzie ono nieco luźniejsze niż to na pierogi. Jeżeli bezie się kleiło, należy dosypać odrobinę mąki. Ja, aby wykonać ciasto 6 -płatowe podzieliłam je wstępnie na 3 części. Wszystkie rozwałkowałam na prostokąty mniej więcej tych samych wymiarów i na grubość ciasta na pierogi, może nieco cieniej.Pierwszy placek posmarowałam 2-3 łyżkami oleju (lub klarowanym masłem) i posypałam za pomocą sitka cienka pierzynką mąki ziemniaczanej. Generalnie lepiej dać nieco więcej oleju niż mąki. Położyłam na pierwszym placku drugi i powtórzyłam.

  2. Ciasto ostrożnie rozwałkowałam, przecięłam symetrycznie na pół, raz jeszcze posmarowałam olejem i oprószyłam mąką. Ciasto docelowo rozwałkowałam dosyć cienko. Tak jak na zdjęciu widzicie.Z tak przygotowanego ciasta można przygotowywać ''drożdżówki'' (u mnie z serem i brzoskwinią), balkavę, ale równie dobrze sprawdzi się w daniach wytrawnych. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń