Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak zrobić mistrzowskie ciasto na pierogi bez jajka? Sekretem jest zachowanie odpowiednich proporcji. Jeśli je zachowasz, możesz mieć pewność, że ciasto wyjdzie delikatne i elastyczne. Będzie się łatwo lepić, a w czasie gotowania nie popęka. Tak robiły je nasze babcie, dlatego warto przekazywać ten przepis z pokolenia na pokolenie.
Są tu jacyś fani cebuli? :) Jeżeli tak to te placki są dla Ciebie! ;) Bardzo...
Odsłon: 238
Bitki ze schabu z ziemniakami i surówką to nasz ulubiony obiad z dzieciństwa...
Odsłon: 582
...czyli ukraińskie, rosyjskie i białoruskie racuchy z tym, że bez nadzienia...
Odsłon: 252
Są tu jacyś fani cebuli? :) Jeżeli tak to te placki są dla Ciebie! ;) Bardzo...
Odsłon: 238
Bitki ze schabu z ziemniakami i surówką to nasz ulubiony obiad z dzieciństwa...
Odsłon: 582
...czyli ukraińskie, rosyjskie i białoruskie racuchy z tym, że bez nadzienia...
Odsłon: 252
Składniki
Mąkę przesiej i posól. Wymieszaj ją dokładnie. Umieść w dużej misce lub wysyp na stolnicę i uformuj kopiec.
Zrób wgłębienie w mące i powoli wlewaj ciepłą wodę. Zacznij energicznie mieszać, ręcznie, za pomocą łyżki lub noża. Dodaj masło i jeszcze raz zacznij łączyć składniki. Jeśli jest zbyt sypkie, dodaj więcej wody. Kiedy wyczujesz, że jest za rzadkie, dosyp mąki.
Zagnieć ciasto, które powinno mieć miękką i gładką konsystencję.
Uformuj kulę i przełóż ciasto na blat oprószony delikatnie mąką. Możesz przygotować pierogi na dwa sposoby. Pierwszy z nich to rozwałkowanie ciasta na cienki placek, a następnie wykrawanie kółek za pomocą szklanki, innego naczynia lub specjalnie przeznaczonego do tego narzędzia. Następnie wystarczy nałożyć nadzienie i uformować pierogi według uznania.
Drugi sposób to podzielenie uformowanej kuli ciasta na kilka mniejszych kawałków. Każdy z nich zroluj tak jak na kopytka, a następnie wytnij kawałek i połóż sobie na dłoni, rozpłaszcz w taki sposób, aby powstał placek. Po nałożeniu nadzienia wystarczy, że zlepisz brzegi.
Ciasto na pierogi trzeba wypełnić nadzieniem, a następnie gotować w garnku z osoloną wodą. Od momentu wypłynięcia poczekaj 1-2 minuty, a następnie je wyciągnij i udekoruj według uznania.