Do góry

Dodatki Przepis na:

Cukinia po syczuańsku

Cukinia po syczuańsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 882 Ocena: 16943

Dodano:

Odsłon: 3849

Przyrządzona w ten sposób cukinia pasuje do mięsa pieczonego na ruszcie

Składniki

  • 400 g cukinii
  • 1 pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • 3 łyżki oleju arachidowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyzeczka cukru
  • 1 łyżeczka pasty chili sambal oelek
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Cukinia po syczuańsku

Przygotowanie

  1. Pomidora sparzyłem, usunąłem trzpień, pokroiłem w paski. Czosnek rozgniotłem.
    Cukinię po umyciu pokroiłem w słupki, grube na 1 cm i długie na ok. 4 cm.
    Kawałki cukinii lekko posoliłem, mieszając smażyłem w woku na 2 łyżkach oleju arachidowego 6-8 minut, a gdy się usmażyły odsunąłem na brzeg woka.

  2. Na pozostałym oleju podsmażyłem pomidora razem z czosnkiem, wymieszałem z cukinią.
    Mocno doprawiłem solą, sosem sojowym, cukrem i pastą chili.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń