Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do wielbicieli curry nie należę, ale jak mi coś posmakuje, będę chciała powtórzyć. Ta odmiana curry jest czymś pomiędzy Tikka a Makhani, ogólny sos curry. Jest bliższy Tikka ze względu na obecność cebuli. Tym razem zrezygnowałam z orzechów nerkowca. Sos równie smaczny jak maślany na moim profilu.
Patelnia, blender, nóż i deska do krojenia, łyżka, łyżeczka
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11972
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 133
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8759
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155444
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1185
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11972
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 133
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8759
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155444
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1185
Składniki
Obieramy czosnek oraz imbir. Odkładamy na bok. Chili kroimy wzdłuż na pół, wyjmujemy pestki z gniazdami, myjemy i kroimy w paski podłużne, a następnie w drobną kostkę. Drobno kroimy czosnek.
Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy chili, ścieramy na drobnej tarce imbir, i dodajemy czosnek. Smażymy 2 minuty na małym ogniu.
Dodajemy przyprawy w proszku: chili i cynamon oraz kardamon. Smażymy następne 2 minuty na małym ogniu.
Pomidory kroimy byle jak, aby włożyć do blendera i zmiksować na sok. W blenderze miażdżymy pomidory wraz z cebulą również pokrojoną drobniej.
Dodajemy otrzymana masę do smażonych przypraw i smażymy najpierw na dużym ogniu, aby doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień. Smażenie trwa około 20 minut do momentu aż zaczną pojawiać się typowe "dziurki" lub małe "kraterki", co znaczy, że masa się zredukowała. Nie może być wody.
Wyławiamy kardamon i wyrzucamy go. Sos powinien zredukować się o połowę.
Wyławiamy kardamon i wyrzucamy go, a sos blendujemy w blenderze kielichowym lub pionowym. Z powrotem wykładamy go na patelnię i podgrzewamy na małym ogniu.
Kozieradkę w proszku wsypujemy do szklanki lub kubka, dodajemy około 50 ml ciepłej wody, rozprowadzamy i dodajemy do sosu (jeśli od razu wrzucimy kozieradkę do sosu, utworzą się kluski).
Dodajemy śmietanę i dokładnie rozprowadzamy. Zagotowujemy i doprawiamy sokiem z cytryny i miodem (opcjonalnie). Podajemy z ryżem.
Sos można przechowywać w słoiku w lodówce przez kilka tygodni.