Do góry

Dodatki Przepis na:

Domowa granola-pyszna i zdrowa a przede wszystkim dużo tańsza niż ta sklepowa:

Domowa granola-pyszna i zdrowa a przede wszystkim dużo tańsza niż ta sklepowa:

Autor:

Przepisów i artykułów: 375 Ocena: 3096

Dodano:

Odsłon: 528

Szybkie śniadanie z granolą w roli głównej dostarczy nam energii na kilka godzin.Orzechy i ziarna - uzupełniają dietę w zdrowe tłuszcze a płatki dostarczą sporo witamin. Wystarczy 2-3 łyżki tak przygotowanej granoli zalać gorącą wodą i mlekiem.

Składniki

  • 1 kg płatków owsianych (górskich)
  • 1 szklanka grubo mielonych orzechów
  • 1 szklanka rodzynków
  • 1/2 szklanki mielonych migdałów
  • 3/4 szklanki ziaren słonecznika, dyni lub siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki soku jabłkowego lub wody
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • jeśli lubimy smak cynamonu - możemy dodać 1 łyżeczkę.
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Sok lekko podgrzać i wymieszać z miodem.
    Wszystkie składniki przesypać do głębokiej misy i dokładnie je wymieszać.
    Połączyć z sokiem i miodem. Ponownie wymieszać.
    Dużą blachę (tę z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć równomiernie naszą granolę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i suszyć przez 20 minut. Dwukrotnie przemieszać, by składniki równomiernie się rumieniły. Po ostygnięciu przesypać do szklanych, zamykanych pojemników.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń