Do góry

Dodatki Przepis na:

Domowa kiełbaska.

Domowa kiełbaska.

Autor:

Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 3075

Dodano:

Odsłon: 2802

Taką kiełbaskę zrobię na święta. Jest aromatyczna i soczysta, bez ulepszaczy, a przede wszystkim mało roboty, a efekt końcowy - po prostu smaczna :)

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej ( może być drobiowe )
  • 220 g surowego wędzonego boczku ( zmielić )
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki majeranku ( można pominąć)
  • zioła do obtoczenia kiełbasy ( np. prowansalskie, kolendra, cząber, gorczyca, papryka wędzona - wszystkie razem wg. uznania )
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Domowa kiełbaska.

Przygotowanie

  1. Mięso, boczek i wszystkie przyprawy łączymy, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Wyrabiamy na jednolitą masę.

  2. Z mięsa uformować 2 kiełbaski. Rozłożyć folię spożywczą, wysypać przyprawy i obtoczyć kiełbaski.

  3. Kiełbaski zawinąć w foli ( każdą osobno ) i skręcić jak cukierek. Gotować na parze 1 godz. Pozostawić w foli do wystudzenia. Taka kiełbaska może być długo przechowywana w lodówce i nic nie traci na wartości. Życzę smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 06 grudnia 2017 Super przepis :)
Na pewno my "leniuchy" go wypróbujemy ;)

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Fonka 06 grudnia 2017 Przychylam się do poprzedniej opinii, każdy może zrobić,fajny przepis

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bromal1 06 grudnia 2017 Wspaniały przepis, bo nie wymaga '' cudów '' - osłonek, peklosoli itp. Dziękuję.

9 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń