Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ras el hanout to północnoafrykańska mieszanka przypraw w wielu różnych wersjach. W zależności od przepisu i regionu przyprawa składa się z aż ok. 30 różnych mielonych składników. Przyprawę ras el hanout często dodaje się do kuskusu, zup, warzyw, gulaszu i marynat. Tradycyjnie stosuje się ją do przyprawiania jagnięciny, kurczaka i ryb. W sklepach dostępne są dwa główne rodzaje ras el hanout: żółty ras el hanout jest bogaty w kurkumę i ma świeży, lekki i łagodny smak; czerwony ras el hanout, który zawiera słodkie papryczki chili, ma pikantny i mocny smak.
Smaki Grecji!
Odsłon: 135
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 442
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 1025
Smaki Grecji!
Odsłon: 135
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 442
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 1025
Składniki
Standardowe składniki to kminek, nasiona kolendry, kurkuma, imbir, kardamon i gałka muszkatołowa. Często są również stosowane inne przyprawy, w tym kwiat muszkatołowy, pieprz cayenne i inne rodzaje chili, cynamon, goździki, czarny pieprz, lawenda, pąki i płatki róży damasceńskiej, jagody jarzębiny, wilcza jagoda (belladonna), nasiona i kwiaty kopru włoskiego oraz oregano.
Kolendre, kminek, kardamon i ziarna pieprzu podprazyc oddzielnie na patelni bez tłuszczu, a następnie drobno zmielic. Wymieszac z pozostalymi składnikami i przelac do zakrecanego słoiczka. Szczelnie zamknieta przyprawa przechowuje sie do kilku miesiecy.