Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis krok po kroku jak przygotować rogaliki z ciasta francuskiego.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 910
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 285
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 16439
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 910
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 285
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 16439
Składniki
Ciasto francuskie należy rozwałkować (jak zrobić ciasto francuskie pokazywałem w poprzednim przepisie). Ciasto po rozwałkowaniu powinno mieć grubość około 2mm. Skrawamy brzegi tak, aby powstał prostokąt. Następnie wykrawamy z niego trójkąty równoramienne. Rogale zwijamy od podstawy trójkąta aż do samego wierzchołka.
Zwinięte rogale przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy jajkiem i odstawiamy na godzinę. Po godzinie znowu dokładnie smarujemy jajkiem.
Do piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Piekarnik rozgrzewamy do 160C. Rogale pieczemy około 45 minut - muszą się solidnie zarumienić i dopiec w środku. PO 25 minutach sugeruję, aby je obrócić w piekarniku o 180 stopni. Dzięki temu równomiernie się przypieką.
Po upieczeniu ostudzić i wówczas są gotowe do jedzenie. Najlepsze jednak będą po kilku godzinach. Zapraszam do obejrzenia filmu, w którym pokazuję jak wykonać rogale od podstaw. Życzę smacznego!