Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis krok po kroku jak przygotować rogaliki z ciasta francuskiego.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22640
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14971
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4743
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44816
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 657
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 708
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22640
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14971
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4743
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44816
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 657
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 708
Składniki
Ciasto francuskie należy rozwałkować (jak zrobić ciasto francuskie pokazywałem w poprzednim przepisie). Ciasto po rozwałkowaniu powinno mieć grubość około 2mm. Skrawamy brzegi tak, aby powstał prostokąt. Następnie wykrawamy z niego trójkąty równoramienne. Rogale zwijamy od podstawy trójkąta aż do samego wierzchołka.
Zwinięte rogale przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy jajkiem i odstawiamy na godzinę. Po godzinie znowu dokładnie smarujemy jajkiem.
Do piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Piekarnik rozgrzewamy do 160C. Rogale pieczemy około 45 minut - muszą się solidnie zarumienić i dopiec w środku. PO 25 minutach sugeruję, aby je obrócić w piekarniku o 180 stopni. Dzięki temu równomiernie się przypieką.
Po upieczeniu ostudzić i wówczas są gotowe do jedzenie. Najlepsze jednak będą po kilku godzinach. Zapraszam do obejrzenia filmu, w którym pokazuję jak wykonać rogale od podstaw. Życzę smacznego!