Do góry

Dodatki Przepis na:

domowe słodkie mleko zagęszczone

domowe słodkie mleko zagęszczone

Autor:

Przepisów i artykułów: 35 Ocena: 156

Dodano:

Odsłon: 431

zamiast kupować mleko zagęszczone można je zrobić samemu w domu, wykorzystujemy je do sosów, ciast i zwykłego wyjadania

Składniki

  • 1 l mleka
  • ok 150 gram cukru
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. mleko (dowolny %) zagotować z cukrem w garnku z grubym dnem

  2. gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu ok 50-60 min.

  3. resztki kożucha można odcedzić przez sitko, gorące mleko jest rzadkie, schłodzone gęstnieje

  4. przechowywać pod przykryciem w lodówce do ok. 2-3 tygodni; wykorzystujemy je jako dodatek do ciastek, ciast, sosów lub wyjadania łyżeczką, jest to odpowiednik słodzonego mleka w puszcze lub tubce

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń