Do góry

Dodatki Przepis na:

Domowy chleb bez zakwasu

Domowy chleb bez zakwasu

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 363

Dodano:

Odsłon: 15132

Pyszny chleb z chrupiącą skórką, bez zakwasu. Szybki i prosty

Składniki

  • 1kg mąki krupczatki
  • 1 szklanka otrębów żytnich
  • 1 szklanka ziaren słonecznika
  • 1 szklanka siemienia lnianego
  • 1,5 łyżki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 7 dag drożdży
  • 1 litr wody
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Domowy chleb bez zakwasu

Przygotowanie

  1. W letniej wodzie rozrobić drożdże- odstawić.

  2. W dużej misce wymieszać pozostałe wymienione składniki. Połączyć wodę ze składnikami.

  3. Wyłożyć foremki papierem do pieczenia (3 foremki małe lub 2 długie) . Ciasto wylać do foremek i włożyć do zimnego piekarnika i ustawić temperaturę na 200 C i piec 55 min z opcją grzania jedynie od dołu.

    pod koniec pieczenia przełączamy również na górną grzałkę aby wierzch był chrupiący.

    W środek wbijamy patyczek, jeśli nie jest wilgotny i klejący - chlebek jest gotowy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń