Do góry

Dodatki Przepis na:

Domowy chleb pszenno-żytni na drożdżach

Przepis dnia 2020-03-18
Domowy chleb pszenno-żytni na drożdżach

Autor:

Przepisów i artykułów: 96 Ocena: 3057

Dodano:

Odsłon: 14564

Przepyszny chlebek przypominający pieczywo robione przez moją babcię.

Składniki

  • 200 ml letniej wody
  • 10 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka miodu
  • 200 g mąki pszennej typ 400-500
  • 200 g mąki żytniej typ 720
  • 1,5-2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • ziarna i nasiona (opcjonalnie)
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Domowy chleb pszenno-żytni na drożdżach

Przygotowanie

  1. Do miski wlej wodę, rozkrusz drożdże, dodaj miód i wymieszaj.
    Wsyp mąki, dodaj sól, ewentualnie ziarna lub nasiona i wymieszaj mikserem z hakami lub łyżką.
    Wyrób ręcznie przez 5-10 min.
    Uformuj kulę, włóż do miski i przykryj folią spożywczą, odstaw na 3 godziny do wyrośnięcia.
    Po tym czasie dodaj olej i wyrób przez kilka minut.
    Dno naczynia w którym będziesz piec chleb posyp mąką (naczynie żaroodporne lub blacha z piekarnika).
    Ciasto uformowane w kulę ułóż w naczyniu i posyp z wierzchu mąką.
    Przykryj folią spożywczą i odstaw na 30 min do wyrośnięcia.
    Wstaw do zimnego piekarnika i nagrzewaj do 200°C. Piecz przez 50-60 min.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń