Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witajcie!!! Dzisiaj chciałabym Wam się pochwalić nowym „przydasiem” kuchennym. Otóż ostatnio zakupiłam jogurtownicę – w promocji, więc cena była na prawdę niewygórowana. Jogurtownica to maszynka w której znajduje się 7 słoiczków. Po wypełnieniu słoiczków, maszynę podłącza się do prądu i utrzymuje ona zawartość słoiczków w odpowiedniej temperaturze – tak aby powstał jogurt. Według instrukcji optymalny czas robienia jogurtu to 8 godzin. Gdy jogurt będzie dłużej w jogurtownicy, będzie miał ostrzejszy smak.
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 4874
Karkówka po cygańsku to hit Internetu! To niezwykle bogate danie jednogarnkow...
Odsłon: 20818
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2533
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 4874
Karkówka po cygańsku to hit Internetu! To niezwykle bogate danie jednogarnkow...
Odsłon: 20818
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2533
Składniki
Do naczynia wlewam mleko, dodaję jogurt i dobrze mieszam. Ważne, aby oba składniki były w temperaturze pokojowej. Taką mieszankę przelewam do słoiczków, dobrze zakręcam i wstawiam do jogurtownicy na 8 godzin. Ja przygotowuję jogurt późnym wieczorem, a wyłączę rano.
Gotowy domowy jogurt jest doskonały w smaku. Do sporządzenia kolejnej porcji wystarczy litr mleka i jeden ze słoiczków z jogurtownicy. Taki jogurt świetnie nadaje się do przygotowania deseru – jeden słoiczek jogurtu miksuję z porcją mrożonych truskawek. Na dno pucharków sypię 2 łyżki domowej granoli, wlewam słoiczek jogurtu i na wierzchu polewam truskawkowym musem. Smacznego!!!