Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś nie bardzo kulinarnie, ale może komuś przyda się przepis na domowy syrop z cebuli na kaszel. Dawniej takie syropy robiły wszystkie babcie i mamy i tym domowym sposobem leczyły dzieciaki z przeziębienia i kaszlu, ale dziś młodzi rodzice nie zawsze wiedzą, jak zrobić syrop z cebuli. Więc postanowiłam przybliżyć temat. Do dzieła!
Oponki dubajskie to deser, który zainspirowała popularność czekolady dubajski...
Odsłon: 735
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 199
Sernik cytrynowy to deser o wyjątkowo delikatnej konsystencji i orzeźwiającym...
Odsłon: 45
Cenisz szybko przygotowane desery? Nie lubisz ociekających tłuszczem wypieków...
Odsłon: 2300
Oponki dubajskie to deser, który zainspirowała popularność czekolady dubajski...
Odsłon: 735
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 199
Sernik cytrynowy to deser o wyjątkowo delikatnej konsystencji i orzeźwiającym...
Odsłon: 45
Cenisz szybko przygotowane desery? Nie lubisz ociekających tłuszczem wypieków...
Odsłon: 2300
Składniki
Obierz 2-3 większe cebule i posiekaj jak najdrobniej (niektóre przepisy zalecają nawet starcie cebuli na tarce lub wyciśnięcie soku w wyciskarce wolnoobrotowej, co pozwala na szybsze uzyskanie syropu przy użyciu mniejszej ilości cukru). Moja Mama kroiła cebulę w cienkie plastry i też działało świetnie.
Część pokrojonej cebuli umieść w słoiku i zasyp warstwą cukru.
Na cukrze ułóż kolejną porcję cebuli i cukru. Powtarzaj do momentu, aż cała pokrojona cebula znajdzie się w słoiku.
Wierzch pokryj warstwą cukru,
szczelnie zamknij słoik
i zostaw w temperaturze pokojowej na 4-5 godzin.
Wytrącony syrop
przelej do osobnego naczynia, wstaw do lodówki
i zużyj w ciągu kilku dni.
Uwaga, w powyższym przepisie można cukier zastąpić dobrej jakości miodem.
Zimą prawdziwy miód nigdy nie jest płynny, chyba, że wcześniej został przegrzany, ale taki przegrzany miód nie nadaje się do przygotowania syropu z cebuli. Jak więc można bezpiecznie upłynnić skrystalizowany miód – dowiesz się na blogu, zapraszam!
Warto wiedzieć, że miód do przygotowania syropu nie musi być całkiem płynny.
Wystarczy, że będzie miękki i plastyczny, bo taki łatwo się upłynni pod wpływem soku z cebuli.
Syrop z cebuli jest bardzo bezpieczny, mogą stosować go nawet kobiety w ciąży. Jedynie podczas karmienia piersią należy zachować ostrożność, gdyż syrop może niekorzystnie zmienić smak mleka i niekiedy powodować wzdęcia u dziecka.
Dawkowanie u dorosłych i dzieci powyżej pierwszego roku życia opisuję na blogu, bo tu trudno jest udostępnić, wyskakują jakieś dziwne krzaczki.
Albo zażywaj tak, jak Ci intuicja podpowiada. Na zdrowie!