Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzem bekonowy to amerykanski wynalazek i Amerykanie mówia, ze to czyste zloto w sloikach. Niesamowity, z niczym nie porównywalny smak - pikantny, lekko slodki, slony, kremowy lub z chrupiacymi kawalkami. Niezaleznie od tego, czy jest to pasta do smarowania kanapek, czy dodatek do steków lub piersi z kurczaka, dzem bekonowy pasuje do wszystkiego.
Przepis dnia
Świąteczne ciasto korzenne przygotowane bez dodatku jajek, mleka i białego cu...
Odsłon: 136
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkowym sosem i chrupiącym boczkiem to prawdziwa...
Odsłon: 97
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 74
Przepis dnia
Świąteczne ciasto korzenne przygotowane bez dodatku jajek, mleka i białego cu...
Odsłon: 136
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkowym sosem i chrupiącym boczkiem to prawdziwa...
Odsłon: 97
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 74
Składniki
Bekon pokroić w cienka kostke i ulozyc na zimnej patelni. Ustawic sredni ogien, aby bekon powoli odparowal, a tluszcz całkowicie wyplynal (mozna to poznac gdy tluszcz na patelni zaczyna sie pienic). Ważne jest, aby bekon smazyl sie bardzo powoli i byl od czasu do czasu mieszany. Trwa to ok.45 minut. Gdy bekon jest brazowy i chrupiacy, przygotowac odpowiedni pojemnik oraz sitko i przecedzic boczek a nastepnie odtluscic jeszcze na papierowym reczniku. Odlozyc czesc zebranego tluszczu, a reszte zuzyc do czegos innego lub przechowywac w szczelnie zamknietym sloiku w lodówce nawet przez kilka miesiecy.
W międzyczasie pokroic cebule i czosnek w cienka kostke. Wlac 2 łyżki stopionego z boczku tluszczu na patelnie i dusic cebule na srednim ogniu, az bedzie miekka. Dodac czosnek i smazyc nadal przez ok. 3 minuty na srednim ogniu, caly czas mieszajac. Dodac papryke i pieprz i wszystko razem zmieszac. Wlac syrop klonowy i jesli ktos lubi whisky ciagle mieszajac, nastepnie dodac ocet balsamiczny i cukier. Wszystko razem gotowac na duzym ogniu ciagle mieszajac, az powstanie plyn o konsystencji syropu. nastapi to po ok.3 minutach. Na koniec dodac kawalki bekonu i gotowac wszystko jeszcze ok.5 min. jesli plyn bedzie za gesty, dodac troche wody. Kto lubi moze równiez dodac 1 lyzeczke plynnego dymu. Dzem jest juz wlasciwie gotowy i mozna go przelozyc do sloików.
Kto nie lubi dzemu z chrupiacymi kawalkami, moze go zmiksowac, az stanie sie kremowy. Wszczelnie zamknietym sloiku dzem przechowuje sie w lodówce ok. 2 tygodni, jesli go chcemy pasteryrozowac, okres waznosci przedluzy sie do 6 miesiecy.
Dzem smakuje jako pasta do chleba, dodatek do hamburgerów i innych kanapek, dodatek do steków i drobiu.