Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 4496
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 1270
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 250
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34311
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 606
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 4496
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 1270
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 250
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34311
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 606
Składniki
W sporym garnku gotujemy na średniej mocy palnika 50 ml wody i 200 g cukru. Gotujemy do momentu aż cukier się skarmelizuje a całość będzie miała ciemnozłoty kolor (uważamy żeby nie przypalić). Zdejmujemy garnek z ognia.
Bardzo ostrożnie do gorącego karmelu wlewamy wrzątek, dodajemy cukier i sok z cytryny. Mieszamy i zaczynamy gotować na minimalnej mocy palnika ok. 45 min. Tu uwaga po pierwszym wymieszaniu NIE MIESZAMY JUŻ WCALE. Gorący syrop będzie rzadszy niż docelowo-zgęstnieje po wystudzeniu. Przelewamy go do słoiczków i przechowujemy w temperaturze pokojowej. Doskonale sprawdzi się np. do naleśników czy deserów.