Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam golonkę z szynowaru zrobioną według starego przepisu. Jest idealna na kanapki.
Świeża, lekka i bardzo kolorowa sałatka z jarmużem to sposób na szybki posiłe...
Odsłon: 18
Czebureki z mięsem to pyszne, chrupiące pierogi, popularne w kuchni wschodnie...
Odsłon: 830
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 19353
Delikatne, rogaliki z powidłami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody....
Odsłon: 10360
Świeża, lekka i bardzo kolorowa sałatka z jarmużem to sposób na szybki posiłe...
Odsłon: 18
Czebureki z mięsem to pyszne, chrupiące pierogi, popularne w kuchni wschodnie...
Odsłon: 830
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 19353
Delikatne, rogaliki z powidłami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody....
Odsłon: 10360
Składniki
Umyte mięso kroimy w większe kawałki, dodajemy peklosól, cukier i żelatynę. Dobrze mieszamy około 15 minut.
Wymieszane mięso z przyprawami umieszczamy w umieszczonym worku w szynkowarze.
Woreczek zawiązujemy przędzą wędliniarską, uzbrajamy szynkowar i wstawiamy na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie w garnku z wymierzoną ilością wody doprowadzamy do wrzenia wody. Do garnka z gotującą wodą wstawiamy szynkowar i zmniejszamy temperaturę do 80-85 stopni Celsjusza i parzymy 4 dodziny pilnując poziom wody w garnku który powinien być na wysokości dekla który dociska woreczek z mięsem.
Po sparzeniu chłodzimy szynkowar zimną wodą.
Po schłodzeniu wstawiamy szynkowar do lodówki na 24 godziny. Po 24 godzinach i prozbrajamy szynkowar u delikatnie wyciągamy woreczek z mięsem. Przed wyciągnięciem woreczka z szynkowaru, dobrze jest wstawić szynkowar do gorącej wody na 20-30 sekund.
Smacznego !!!