Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grecki dip z bakłażana najlepiej smakuje z ciepłą pitą albo ulubionym pieczywem. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do grillowanych potraw, np. souvlaki, ryby albo szaszłyków.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2273
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4354
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1279
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 266
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2273
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4354
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1279
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 266
Składniki
Bakłażany umyj i osusz. Przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C i zostaw na około godzinę. W połowie przewróć je na drugą stronę. Po upieczeniu poczekaj chwilę aż nie będą gorące. Przekrój na pół, wydrąż miąższ łyżeczką do miski, pomijając zwęgloną skórkę.
Czosnek i szalotkę obierz. Posiekaj bardzo drobno albo zmiksuj w blenderze. Dodaj oliwę, ocet winny czerwony, sok z cytryny, przyprawy, sól i pieprz. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do składników, zostawiając odrobinę do dekoracji. Wszystko dobrze wymieszaj.
Do bakłażana dołóż dodatki. Dobrze wymieszaj. Przełóż do półmiska, udekoruj pokrojonymi oliwkami i papryką czerwoną, a następnie posyp natką pietruszki.