Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty w wykonaniu dodatek do zup kremów.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112963
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 305
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 647
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 526
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112963
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 305
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 647
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 526
Składniki
W garnuszku zagotowujemy wodę z tłuszczem i szczyptą soli. Do wrzącego płynu wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aby nie dopuścić do powstania grudek. Całość ogrzewamy jeszcze 3-5 minut, aż masa stanie się gładka, szklista i zacznie odchodzić od ścian naczynia. W czasie gotowania należy pilnować, aby masa nam się nie przypaliła, unikniemy tego, jeżeli będziemy ją cały czas mieszać. Gotową masę odstawiamy do przestudzenia.
Do lekko ochłodzonej masy dodajemy jajka, stopniowo, po jednym i mieszamy. Używam do tego zwykłej łyżki, jeśli mam więcej ciasta wykorzystuję mikser.
Gotowe ciasto przekładamy do szprycy. Na blachę wyłożoną folią aluminiową wyciskamy malutkie kuleczki w dość sporych odstępach, ponieważ w czasie pieczenia znacznie urosną.
Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika (temperatura 200 stopni), pieczemy około 10 – 15 minut, do lekkiego zrumienienia. Smacznego.