Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak zapewne wiecie, przepadam za hummusem. Uwielbiam to aromatyczne, pachnące i smakowite smarowidło do kanapek. Jednym z moich ulubionych jest hummus pomidorowy. Jego przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga jakiejś specjalnej filozofii, a efekt jest grzechu wart :) Spróbuj, a nie pożałujesz! :)
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5321
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 869
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11750
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5064
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1326
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5321
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 869
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11750
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5064
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1326
Składniki
Dzień wcześniej, wieczorem namaczamy cieciorkę w pięciu szklankach wody, wcześniej dokładnie ją płucząc pod bieżącą wodą. Dodajemy łyżeczkę (płaską) sody i mieszamy. Rano zmieniamy wodę, płuczemy jeszcze raz cieciorkę, zalewamy kolejnymi pięcioma szklankami wodą i dodajemy kolejną płaską łyżeczkę sody. Gotujemy, aż cieciorka zmięknie tak, że ziarenko pod delikatnym naciskiem będzie się rozłazić w palcach na ciapę. Wtedy odcedzamy cieciorkę, płuczemy i studzimy (jeśli są skórki to je wybieramy). Po ostygnięciu przekładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy tahini i miksujemy na gładką masę.
Pomidory kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy z resztą hummusu.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy sok z cytryny, suszony czosnek, kmin rzymski i opcjonalnie koncentrat pomidorowy. Starannie miksujemy lub porządnie mieszamy. Podajemy w charakterze smarowidła do kanapek lub razem ze świeżymi warzywami. Przechowujemy w lodówce w szczelnym pojemniku maksymalnie 3-4 dni. Smacznego!!!!