Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak zapewne wiecie, przepadam za hummusem. Uwielbiam to aromatyczne, pachnące i smakowite smarowidło do kanapek. Jednym z moich ulubionych jest hummus pomidorowy. Jego przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga jakiejś specjalnej filozofii, a efekt jest grzechu wart :) Spróbuj, a nie pożałujesz! :)
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 16932
Święto zakochanych to doskonała okazja do spędzenia razem wieczoru, najlepiej...
Odsłon: 495
Błyskawiczna i smaczna zupa paprykowa, którą przygotujesz z zaledwie kilku sk...
Odsłon: 64
Kuchnia kurpiowska bazuje na produktach roślinnych – warzywach, kaszach, ziem...
Odsłon: 2716
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 16932
Święto zakochanych to doskonała okazja do spędzenia razem wieczoru, najlepiej...
Odsłon: 495
Błyskawiczna i smaczna zupa paprykowa, którą przygotujesz z zaledwie kilku sk...
Odsłon: 64
Kuchnia kurpiowska bazuje na produktach roślinnych – warzywach, kaszach, ziem...
Odsłon: 2716
Składniki
Dzień wcześniej, wieczorem namaczamy cieciorkę w pięciu szklankach wody, wcześniej dokładnie ją płucząc pod bieżącą wodą. Dodajemy łyżeczkę (płaską) sody i mieszamy. Rano zmieniamy wodę, płuczemy jeszcze raz cieciorkę, zalewamy kolejnymi pięcioma szklankami wodą i dodajemy kolejną płaską łyżeczkę sody. Gotujemy, aż cieciorka zmięknie tak, że ziarenko pod delikatnym naciskiem będzie się rozłazić w palcach na ciapę. Wtedy odcedzamy cieciorkę, płuczemy i studzimy (jeśli są skórki to je wybieramy). Po ostygnięciu przekładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy tahini i miksujemy na gładką masę.
Pomidory kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy z resztą hummusu.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy sok z cytryny, suszony czosnek, kmin rzymski i opcjonalnie koncentrat pomidorowy. Starannie miksujemy lub porządnie mieszamy. Podajemy w charakterze smarowidła do kanapek lub razem ze świeżymi warzywami. Przechowujemy w lodówce w szczelnym pojemniku maksymalnie 3-4 dni. Smacznego!!!!