Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak zapewne wiecie, przepadam za hummusem. Uwielbiam to aromatyczne, pachnące i smakowite smarowidło do kanapek. Jednym z moich ulubionych jest hummus pomidorowy. Jego przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga jakiejś specjalnej filozofii, a efekt jest grzechu wart :) Spróbuj, a nie pożałujesz! :)
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3733
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2062
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5492
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5523
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3733
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2062
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5492
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5523
Składniki
Dzień wcześniej, wieczorem namaczamy cieciorkę w pięciu szklankach wody, wcześniej dokładnie ją płucząc pod bieżącą wodą. Dodajemy łyżeczkę (płaską) sody i mieszamy. Rano zmieniamy wodę, płuczemy jeszcze raz cieciorkę, zalewamy kolejnymi pięcioma szklankami wodą i dodajemy kolejną płaską łyżeczkę sody. Gotujemy, aż cieciorka zmięknie tak, że ziarenko pod delikatnym naciskiem będzie się rozłazić w palcach na ciapę. Wtedy odcedzamy cieciorkę, płuczemy i studzimy (jeśli są skórki to je wybieramy). Po ostygnięciu przekładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy tahini i miksujemy na gładką masę.
Pomidory kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy z resztą hummusu.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy sok z cytryny, suszony czosnek, kmin rzymski i opcjonalnie koncentrat pomidorowy. Starannie miksujemy lub porządnie mieszamy. Podajemy w charakterze smarowidła do kanapek lub razem ze świeżymi warzywami. Przechowujemy w lodówce w szczelnym pojemniku maksymalnie 3-4 dni. Smacznego!!!!