Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak zapewne wiecie, przepadam za hummusem. Uwielbiam to aromatyczne, pachnące i smakowite smarowidło do kanapek. Jednym z moich ulubionych jest hummus pomidorowy. Jego przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga jakiejś specjalnej filozofii, a efekt jest grzechu wart :) Spróbuj, a nie pożałujesz! :)
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 10847
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3947
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42599
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 465
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 301
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 416
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 10847
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3947
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42599
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 465
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 301
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 416
Składniki
Dzień wcześniej, wieczorem namaczamy cieciorkę w pięciu szklankach wody, wcześniej dokładnie ją płucząc pod bieżącą wodą. Dodajemy łyżeczkę (płaską) sody i mieszamy. Rano zmieniamy wodę, płuczemy jeszcze raz cieciorkę, zalewamy kolejnymi pięcioma szklankami wodą i dodajemy kolejną płaską łyżeczkę sody. Gotujemy, aż cieciorka zmięknie tak, że ziarenko pod delikatnym naciskiem będzie się rozłazić w palcach na ciapę. Wtedy odcedzamy cieciorkę, płuczemy i studzimy (jeśli są skórki to je wybieramy). Po ostygnięciu przekładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy tahini i miksujemy na gładką masę.
Pomidory kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy z resztą hummusu.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy sok z cytryny, suszony czosnek, kmin rzymski i opcjonalnie koncentrat pomidorowy. Starannie miksujemy lub porządnie mieszamy. Podajemy w charakterze smarowidła do kanapek lub razem ze świeżymi warzywami. Przechowujemy w lodówce w szczelnym pojemniku maksymalnie 3-4 dni. Smacznego!!!!