Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 07-03-2017
Uwielbiam hummus klasyczny, jak i ten z rozmaitymi dodatkami. Tym razem postanowiłam przygotować go z ciemnej ciecierzycy - indyjskiej Kala Chana. Hummus w tej wersji jest bardziej wyrazisty i niezwykle smaczny. Możemy go przygotować od podstaw, używając świeżo ugotowanych ziaren lub wykorzystać ciemną ciecierzycę z puszki. Tym razem zapraszam na błyskawiczną wersję, którą szybko i prosto można przygotować w domu :)
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 103157
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2001
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5864
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5865
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 103157
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2001
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5864
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5865
Składniki
Do blendera dodajemy odsączoną z zalewy ciemną ciecierzycę, sok z cytryny oraz ząbek czosnku i miksujemy na jednolitą oraz gładką masę. Do masy dodajemy pastę sezamową (tahini) oraz rozdrobnione w moździerzu ziarenka kuminu i ponownie miksujemy, łącząc wszystkie składniki. Całość doprawiamy do smaku solą.
Powstałą gęstą masę rozrzedzamy za pomocą wody, delikatnie dolewając ją podczas miksowania. Ilość dodanej wody zależy od naszych upodobań dotyczących konsystencji hummusu.
Gotowy hummus przekładamy do słoiczków, wierzch zalewamy oliwą z oliwek i przechowujemy go w lodówce do około 1 tygodnia. Do pasty możemy dodać także ulubione dodatki - suszone pomidory, orzechy, ziarna lub mieloną paprykę.