Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Panie i Panowie, przedstawiam Wam mój drugi idealny przepis na spód do tarty. Gdy planujecie zrobić ją jako słodką przekąskę do kawy zamiast soli dodajecie cukier. Jeżeli natomiast chcecie ją przygotować na wytrawnie, ciasto doprawiacie solą. Ciasto z tego przepisu wychodzi idealnie kruche.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112913
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 221
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 494
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 449
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 821
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112913
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 221
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 494
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 449
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 821
Składniki
Mąkę razem z solą/cukrem przesiewamy, dodajemy pokrojone w kostkę masło i wybite dwa jajka. Ciasto wyrabiamy za pomocą miksera z odpowiednią końcówką lub dłoni. Jednolite, wyrobione ciasto formujemy w kulę i chowamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkowujemy na cienki placek, nawijamy na wałek i przekładamy na formę do tarty (średnica 28cm).
Ciasto dociskamy do brzegów foremki, nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i zasypujemy grochem. Pieczemy 15 minut w 190*C, a następnie już bez folii dopiekamy ok 10 minut. Ciasto jest gotowe do faszerowania.
*Pozostałą 1/3 cz. ciasta przeznaczamy na wykończenie tarty. SMACZNEGO :-)