Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Panie i Panowie, przedstawiam Wam mój drugi idealny przepis na spód do tarty. Gdy planujecie zrobić ją jako słodką przekąskę do kawy zamiast soli dodajecie cukier. Jeżeli natomiast chcecie ją przygotować na wytrawnie, ciasto doprawiacie solą. Ciasto z tego przepisu wychodzi idealnie kruche.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13356
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1521
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14690
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6056
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13356
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1521
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14690
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6056
Składniki
Mąkę razem z solą/cukrem przesiewamy, dodajemy pokrojone w kostkę masło i wybite dwa jajka. Ciasto wyrabiamy za pomocą miksera z odpowiednią końcówką lub dłoni. Jednolite, wyrobione ciasto formujemy w kulę i chowamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkowujemy na cienki placek, nawijamy na wałek i przekładamy na formę do tarty (średnica 28cm).
Ciasto dociskamy do brzegów foremki, nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i zasypujemy grochem. Pieczemy 15 minut w 190*C, a następnie już bez folii dopiekamy ok 10 minut. Ciasto jest gotowe do faszerowania.
*Pozostałą 1/3 cz. ciasta przeznaczamy na wykończenie tarty. SMACZNEGO :-)