Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli jesteś wielbicielem azjatyckiej kuchni, z pewnością często zamawiasz w restauracjach japoński ramen. Zastanawiasz się, jak przygotowuje się serwowane do niego ciemne jajka? Możesz z łatwością zrobić to samodzielnie! Istnieje wiele przepisów na jajka do ramenu – różnią się dodatkami do marynaty, w której nie może zabraknąć sosu sojowego. Poszukiwania ulubionego smaku zacznij od sprawdzonej receptury.
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37407
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 56
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 131
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 118
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37407
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 56
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 131
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 118
Składniki
Ugotuj jajka na półtwardo (około 5-6 minut od chwili zagotowania się wody) w wodzie z dodatkiem soli i octu. Po wyjęciu jajek z wrzątku od razu przełóż je do bardzo zimnej wody.
Przygotuj marynatę do jajek. Wlej do miski 125 ml wody i wymieszaj ją z miodem do połączenia składników. Dodaj sos sojowy i sake. Posiekaj drobno szalotkę i chili. Imbir zetrzyj na tarce. Dodaj je do marynaty wraz z ziarnami sezamu. Wymieszaj.
Obierz jajka ze skorupek i przełóż do miski z marynatą. Musi być na tyle głęboka, by jajka były w niej całkowicie zanurzone. Odstaw jajka (w temperaturze pokojowej) na około 12 godzin.
Przed podaniem przekrój jajka wzdłuż na pół. Możesz dodatkowo je doprawić (solą, pieprzem, ziołami).
Marynowane jajka możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni. Są idealnym dodatkiem do ramenu, ale możesz wykorzystać je także do innych azjatyckich dań. Albo zjeść z kawałkiem pieczywa.