Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli jesteś wielbicielem azjatyckiej kuchni, z pewnością często zamawiasz w restauracjach japoński ramen. Zastanawiasz się, jak przygotowuje się serwowane do niego ciemne jajka? Możesz z łatwością zrobić to samodzielnie! Istnieje wiele przepisów na jajka do ramenu – różnią się dodatkami do marynaty, w której nie może zabraknąć sosu sojowego. Poszukiwania ulubionego smaku zacznij od sprawdzonej receptury.
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 992
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2891
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 992
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2891
Składniki
Ugotuj jajka na półtwardo (około 5-6 minut od chwili zagotowania się wody) w wodzie z dodatkiem soli i octu. Po wyjęciu jajek z wrzątku od razu przełóż je do bardzo zimnej wody.
Przygotuj marynatę do jajek. Wlej do miski 125 ml wody i wymieszaj ją z miodem do połączenia składników. Dodaj sos sojowy i sake. Posiekaj drobno szalotkę i chili. Imbir zetrzyj na tarce. Dodaj je do marynaty wraz z ziarnami sezamu. Wymieszaj.
Obierz jajka ze skorupek i przełóż do miski z marynatą. Musi być na tyle głęboka, by jajka były w niej całkowicie zanurzone. Odstaw jajka (w temperaturze pokojowej) na około 12 godzin.
Przed podaniem przekrój jajka wzdłuż na pół. Możesz dodatkowo je doprawić (solą, pieprzem, ziołami).
Marynowane jajka możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni. Są idealnym dodatkiem do ramenu, ale możesz wykorzystać je także do innych azjatyckich dań. Albo zjeść z kawałkiem pieczywa.