Do góry

Dodatki Przepis na:

Jak przygotować domowy majonez

Jak przygotować domowy majonez

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 2343

Dodano:

Odsłon: 11020

Bardzo prosty przepis na przygotowanie domowego majonezu, idealnego do sałatek, frytek i kanapek, a co najważniejsze bez konserwantów i innej chemii. Według mojego przepisu przygotujesz około 350 ml majonezu, który możesz przechowywać w słoiczku, w lodówce.

Składniki

  • 1 jajko
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 1 łyżeczka białego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 ml oleju słonecznikowego
  • czarny pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do dużej miski wbijamy i roztrzepujemy jajko.

    Dodajemy sól, biały pieprz, ocet i cukier. Ubijamy na pianę.

    Intensywnie mieszamy bardzo powoli dolewając olej.

    Po kilku minutach masa powinna gęstnieć i robić się biała.

    Mieszamy dolewając olej aż majonez będzie dość gęsty i puszysty.

    Na koniec doprawiamy czarnym pieprze, Jeśli w smaku będzie zbyt wyczuwalny olej można dodać jeszcze odrobinę octu.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

minnie 17 grudnia 2014 Pamiętam jak moja babcia robiła taki bo w sklepie akurat zabrakło :-) To były czasy wszystko domowe i bez konserwantów.

21 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń