Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalafior po sułtańsku to mało skomplikowane i niezwykle pyszne danie, które cechuje się głębokim kolorem brązu, przyjemną chrupkością i delikatną pikanterią. Dzięki pieczeniu w wysokiej temperaturze, warzywo nie rozpada się, natomiast powstaje obłędna skórka. To danie zniknie od razu po wyjęciu z pieca. Świetnie sprawdzi się jako przystawka, przekąska czy dodatek do mięs. Ser feta dodaje całości delikatnej słoności i aromatyczności. Nie mogło też zabraknąć natki pietruszki. Spróbuj, a zakochasz się od razu w tak przyrządzonym kalafiorze.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1823
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1587
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1542
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 2042
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1823
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1587
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1542
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 2042
Składniki
Kalafiora umyj i pokrój na mniejsze różyczki.
Czosnek obierz i pokrój w cienkie paseczki.
Kalafior i czosnek połóż razem na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przemieszaj, a następnie skrop oliwą z oliwek i posyp wszystkimi przyprawami.
Piekarnik rozgrzej do 230 st. Celsjusza. Kalafior wstaw do pieca i piecz przez 25-30 minut, nie ruszając go w trakcie tego procesu.
Następnie delikatnie przemieszaj warzywo, odwracając większe kawałki. Piecz przez kolejne 8-10 minut.
Wyjmij całość z pieca i przełóż na półmisek. Na wierzchu połóż pokruszoną fetę oraz siekaną natką pietruszki. Polej oliwą.
Kalafior po sułtańsku podawaj na ciepło, od razu po przyrządzeniu. Odgrzewanie dania sprawi, że straci ono swoją chrupkość.