Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalafior po sułtańsku to mało skomplikowane i niezwykle pyszne danie, które cechuje się głębokim kolorem brązu, przyjemną chrupkością i delikatną pikanterią. Dzięki pieczeniu w wysokiej temperaturze, warzywo nie rozpada się, natomiast powstaje obłędna skórka. To danie zniknie od razu po wyjęciu z pieca. Świetnie sprawdzi się jako przystawka, przekąska czy dodatek do mięs. Ser feta dodaje całości delikatnej słoności i aromatyczności. Nie mogło też zabraknąć natki pietruszki. Spróbuj, a zakochasz się od razu w tak przyrządzonym kalafiorze.
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17635
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1772
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15274
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 5089
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 9015
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17635
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1772
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15274
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 5089
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 9015
Składniki
Kalafiora umyj i pokrój na mniejsze różyczki.
Czosnek obierz i pokrój w cienkie paseczki.
Kalafior i czosnek połóż razem na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przemieszaj, a następnie skrop oliwą z oliwek i posyp wszystkimi przyprawami.
Piekarnik rozgrzej do 230 st. Celsjusza. Kalafior wstaw do pieca i piecz przez 25-30 minut, nie ruszając go w trakcie tego procesu.
Następnie delikatnie przemieszaj warzywo, odwracając większe kawałki. Piecz przez kolejne 8-10 minut.
Wyjmij całość z pieca i przełóż na półmisek. Na wierzchu połóż pokruszoną fetę oraz siekaną natką pietruszki. Polej oliwą.
Kalafior po sułtańsku podawaj na ciepło, od razu po przyrządzeniu. Odgrzewanie dania sprawi, że straci ono swoją chrupkość.