Do góry

Dodatki Przepis na:

Kapusta z grochem

Kapusta z grochem

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 19597

Dodano:

Odsłon: 23055

Kapusta z grochem to danie, które pierwszy raz jadłam u znajomych mieszkających pod Poznaniem. Pyszne, pachnące, z dodatkiem kminku – od tamtej pory sama często je przyrządzam i uwielbiam jako dodatek do obiadu.

Składniki

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 2 szklanki łuskanego grochu
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka kminku
  • sól, pieprz
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Groch zalewam wieczorem dnia poprzedniego – zostawiam go tak na noc. Następnego dnia gotuję go do miękkości w wodzie w której się moczył. Następnie odcedzam.

  2. Kapustę – jeżeli jest bardzo kwaśna – przepłukuję pod bieżącą wodą. Potem drobno kroję, przekładam do garnka, podlewam wodą, dorzucam listek laurowy i ziele angielskie. Gotuję na małym ogniu do miękkości. Odcedzam.

  3. Cebulę obieram i drobno siekam. Na patelni rozpuszczam masło, wrzucam cebulę i smażę ją do zeszklenia. Dodaję kapustę, mieszam z cebulką i podsmażam 5 minut. Dodaję groch. Doprawiam kminkiem, solą i pieprzem. Podsmażam kolejne 5 – 10 minut.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń