Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dodatek do drugiego dania lub samodzielny posiłek.
Proste a zarazem bardzo smaczne połączenie dwóch składników które wydawać by...
Odsłon: 487
Klasyczny przepis na tradycyjne rolady wołowe, to danie, które kochamy wszysc...
Odsłon: 113
Proste a zarazem bardzo smaczne połączenie dwóch składników które wydawać by...
Odsłon: 487
Klasyczny przepis na tradycyjne rolady wołowe, to danie, które kochamy wszysc...
Odsłon: 113
Składniki
Grzyby umyć, namoczyć przez noc i ugotować w tej samej wodzie. Groch również zalać wodą i namoczyć przez całą noc. Po czym groch przepłukać na sicie, zalać świeżą wodą i ugotować pod przykryciem. Od czasu do czasu można zamieszać zawartość garnka, by skontrolować ilość wody. Jeśli jest jej za mało, można dolać odrobinę. Po około godzinie należy kontrolować twardość grochu, żeby nam się za bardzo nie rozpadał. Kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna, przepłukać. Następnie drobno posiekać, zalać wywarem z grzybów oraz dodać pokrojone grzyby. Dodać suszoną włoszczyznę. Marchew obrać i zatrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do kapusty. Dodać też liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. W razie potrzeby dolać wody. Gotować około 20-30 minut. Po tym czasie kapusta powinna być miękka. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oleju, na głębokiej patelni. Na patelnie przełożyć miękką kapustę i chwilę podsmażyć, aby odparować nadmiar wody. Następnie dodać ugotowany groch. Całość zamieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.