Do góry

Dodatki Przepis na:

Karkówka gotowana.

Karkówka gotowana.

Autor:

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 533

Dodano:

Odsłon: 41204

Karkówka, natarta przyprawami i ugotowana zawinięta szczelnie w folię aluminiową.

Składniki

  • karkówka bez kości 1kg
  • sól gruboziarnista 2 łyżeczki
  • Cukier 1 łyżeczka
  • czosnek wyciśnięty 3 ząbki
  • Liść laurowy 2szt
  • majeranek 1 łyżeczka
  • czarny pieprz ziarnisty 1 łyżeczka
  • kminek ziarna 1 łyżeczka
  • kolendra ziarna 1łyżeczka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. - pieprz ,kminek i kolendrę prażymy na patelni i razem z pokruszonymi liśćmi laurowymi mielimy w moździerzu

    - dodajemy majeranek i czosnek oraz sól i cukier

    -wszystkie przyprawy dokładnie mieszamy i wcieramy je w mięso

    - tak przygotowane mięso owijamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilkanaście godzin

  2. - po kilkunastu godzinach leżakowania wyjmujemy mięso z lodówki

    - przekładamy je do wcześniej przygotowanej folii aluminiowej i bardzo szczelnie zawijamy- najlepiej gdy będą trzy warstwy folii

    -w celu dokładniejszego uszczelnienia używamy recepturek

    -tak zawinięte mięso wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą tak aby całość była schowana w wodzie

    -zagotowujemy i natychmiast zmniejszamy ogień pod garnkiem tak aby się bardzo wolno gotowało ( powolutku jak rosół)

    -w ten sposób gotujemy 1,5 godziny

  3. - po 1,5 godzinnym gotowaniu wyjmujemy mięso, studzimy i wkładamy na kilka godzin do lodówki- oczywiście przez cały czas zawinięte w folię

    -po kilkugodzinnym leżakowaniu w lodówce mięso wyjmujemy, odwijamy z folii i kroimy na cienkie plasterki

    No i mamy domową wędlinkę i to smakowitą. Sprawdziłem.

    SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 10 sierpnia 2016 Domyślam się, że karkówka w warunkach polskich oznacza karkówkę wieprzową...

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

etui 07 marca 2015 Tak nie robiłam,do sprawdzenie, ale wygląda smakowicie...

33 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 07 marca 2015 Ciekawy sposób na karkóweczkę, chętnie spróbuję :)
Najbardziej zaciekawiło mnie to prażenie przypraw na patelni przed ich użyciem :)
Odpowiedzi: 1 ▼

35 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń