Karmelizowana cebula to fajny dodatek do potraw. Można ją podać do mięsa na obiad. Można użyć do hamburgerów, hot dogów czy zapiekanek. Można też zajadać z pieczywem, na kanapce. Taką karmelizowaną cebulę można zrobić na różne sposoby. Nazywa się ją też konfiturą z cebuli.
Karmelizowana cebula
Składniki
- 3 cebule
- 2 łyżki sosu sojowego
- duża szczypta ostrej papryki w proszku
- duża szczypta majeranku
- sól do smaku
- szczypta cukru
- ok. 100ml wody
- 2 łyżki oleju
Składniki
- 3 cebule
- 2 łyżki sosu sojowego
- duża szczypta ostrej papryki w proszku
- duża szczypta majeranku
- sól do smaku
- szczypta cukru
- ok. 100ml wody
- 2 łyżki oleju

Etapy przygotowania
Cebule obrałam. Każdą cebulę przekroiłam na pół, a te połówki pokroiłam w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzałam olej i wrzuciłam pokrojoną cebulę. Polałam ją sosem sojowym, wymieszałam i smażyłam ok. 3 minuty po czym zmniejszyłam ogień, przykryłam patelnię i dusiłam aż cebula trochę zmiękła. Następnie cebulę przyprawiłam cukrem, papryką i roztartym majerankiem. Wymieszałam. Podlałam wodą i dusiłam dalej, aż cebula zrobiła się miękka, a woda odparowałam. Na koniec cebulę przyprawiłam delikatnie solą i smażyłam jeszcze bez przykrycia, aż się trochę zarumieniła. Taką cebulę można podać na gorąco jako dodatek do obiadu. Można też wystudzić i podawać na zimno jako dodatek np. do kanapek, czy pieczonej domowej wędliny.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 85

Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17828
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 457
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 5451

Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2841
Ostatnio komentowane przepisy

Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 85

Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17828
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 457
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 5451

Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2841



Składniki
- 3 cebule
- 2 łyżki sosu sojowego
- duża szczypta ostrej papryki w proszku
- duża szczypta majeranku
- sól do smaku
- szczypta cukru
- ok. 100ml wody
- 2 łyżki oleju
Cebule obrałam. Każdą cebulę przekroiłam na pół, a te połówki pokroiłam w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzałam olej i wrzuciłam pokrojoną cebulę. Polałam ją sosem sojowym, wymieszałam i smażyłam ok. 3 minuty po czym zmniejszyłam ogień, przykryłam patelnię i dusiłam aż cebula trochę zmiękła. Następnie cebulę przyprawiłam cukrem, papryką i roztartym majerankiem. Wymieszałam. Podlałam wodą i dusiłam dalej, aż cebula zrobiła się miękka, a woda odparowałam. Na koniec cebulę przyprawiłam delikatnie solą i smażyłam jeszcze bez przykrycia, aż się trochę zarumieniła. Taką cebulę można podać na gorąco jako dodatek do obiadu. Można też wystudzić i podawać na zimno jako dodatek np. do kanapek, czy pieczonej domowej wędliny.
Jaki fajny przepis, lubie takie smaki :)