Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karmelizowana cebula to fajny dodatek do potraw. Można ją podać do mięsa na obiad. Można użyć do hamburgerów, hot dogów czy zapiekanek. Można też zajadać z pieczywem, na kanapce. Taką karmelizowaną cebulę można zrobić na różne sposoby. Nazywa się ją też konfiturą z cebuli.
My name is patrol. Słoneczny patrol.
Odsłon: 81
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 5543
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2603
My name is patrol. Słoneczny patrol.
Odsłon: 81
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 5543
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2603
Składniki
Cebule obrałam. Każdą cebulę przekroiłam na pół, a te połówki pokroiłam w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzałam olej i wrzuciłam pokrojoną cebulę. Polałam ją sosem sojowym, wymieszałam i smażyłam ok. 3 minuty po czym zmniejszyłam ogień, przykryłam patelnię i dusiłam aż cebula trochę zmiękła. Następnie cebulę przyprawiłam cukrem, papryką i roztartym majerankiem. Wymieszałam. Podlałam wodą i dusiłam dalej, aż cebula zrobiła się miękka, a woda odparowałam. Na koniec cebulę przyprawiłam delikatnie solą i smażyłam jeszcze bez przykrycia, aż się trochę zarumieniła. Taką cebulę można podać na gorąco jako dodatek do obiadu. Można też wystudzić i podawać na zimno jako dodatek np. do kanapek, czy pieczonej domowej wędliny.