Do góry

Dodatki Przepis na:

Karmelizowana cebula

Karmelizowana cebula

Autor:

Przepisów i artykułów: 343 Ocena: 1535

Dodano:

Odsłon: 177

Karmelizowana cebula to fajny dodatek do potraw. Można ją podać do mięsa na obiad. Można użyć do hamburgerów, hot dogów czy zapiekanek. Można też zajadać z pieczywem, na kanapce. Taką karmelizowaną cebulę można zrobić na różne sposoby. Nazywa się ją też konfiturą z cebuli.

Składniki

  • 3 cebule
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • duża szczypta ostrej papryki w proszku
  • duża szczypta majeranku
  • sól do smaku
  • szczypta cukru
  • ok. 100ml wody
  • 2 łyżki oleju
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Karmelizowana cebula

Przygotowanie

  1. Cebule obrałam. Każdą cebulę przekroiłam na pół, a te połówki pokroiłam w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzałam olej i wrzuciłam pokrojoną cebulę. Polałam ją sosem sojowym, wymieszałam i smażyłam ok. 3 minuty po czym zmniejszyłam ogień, przykryłam patelnię i dusiłam aż cebula trochę zmiękła. Następnie cebulę przyprawiłam cukrem, papryką i roztartym majerankiem. Wymieszałam. Podlałam wodą i dusiłam dalej, aż cebula zrobiła się miękka, a woda odparowałam. Na koniec cebulę przyprawiłam delikatnie solą i smażyłam jeszcze bez przykrycia, aż się trochę zarumieniła. Taką cebulę można podać na gorąco jako dodatek do obiadu. Można też wystudzić i podawać na zimno jako dodatek np. do kanapek, czy pieczonej domowej wędliny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń