Do góry

Dodatki Przepis na:

Kiełbasa swojska

Kiełbasa swojska

Autor:

Przepisów i artykułów: 1873 Ocena: 30439

Dodano:

Odsłon: 16102

Prosta w wykonaniu, smaczna swojska kiełbasa zrobiona z mięsa wieprzowego, łopatki i karczku.

Składniki

  • łopatka 1 kg (chude kawałki) - szarpak
  • karczek 1 kg fi 4 mm
  • karczek wieprzowy 50 dag (tłustszy) 2,5 mm
  • woda 200 ml do 10 % wagi mięsnej
  • kiełbaśnice 28/32 mm
  • Przyprawy:
  • sól peklowa 18 g/ kg masy mięsnej
  • pieprz czarny młotkowany 2 g/kg
  • czosnek 5 g/kg
  • kolendra 0,5 g/kg
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kiełbasa swojska

Przygotowanie

  1. Mięsa kroimy w większą kostkę, dodajemy sól peklową i dokładnie mieszamy żeby sól peklowa wtarła się w mięso. Mięso chude musimy wyrabiać i peklować oddzielnie przez 48 godzin. Po procesie peklowania mięsa rozdrabniamy. Przeciśnięty czosnek oraz młotkowany pieprz i kolendrę mieszamy z lodowatą wodą i wlewamy do zmielonych mięs. Mięsa wyrabiamy do osiągnięcia odpowiedniej kleistości. Gotowym farszem napełniamy w wymoczone jelita. Kiełbasę osadzamy 2 godziny, podczas osadzania możemy przewiać z obu stron wentylatorem, po godzinie z każdej strony. Wędzimy w temperaturze 55-60 stopni Celsjusza 3 godziny, do pożądanego koloru. Po procesie wędzenia parzymy 30 minut w temperaturze 75 stopni Celsjusza.

  2. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń