Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiełbasa szynkowa wędzona na zrębkach olcha/buk, podpiekana.
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1700
Pyszne naleśniki z farszem jak na pierogi ruskie. Jeśli nie chce Wam się lepi...
Odsłon: 290
Delikatne tortellini, aromatyczny boczek, pyszne warzywa, tworzą symfonię smaku.
Odsłon: 583
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1700
Pyszne naleśniki z farszem jak na pierogi ruskie. Jeśli nie chce Wam się lepi...
Odsłon: 290
Delikatne tortellini, aromatyczny boczek, pyszne warzywa, tworzą symfonię smaku.
Odsłon: 583
Składniki
Chude mięso z szynki kroimy w kostkę 4 x 4 cm, mięso z golonki w mniejszą kostkę. Mięsa mieszamy z peklosolą i wyrabiamy w osobnych miskach. peklujemy 48 godzin w osobnych pojemnikach. Po okresie peklowania mięso z szynki tylko lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa a mięso z golonki przepuszczamy przez sito 4 mm dwa razy. Do drobno zmielonej masy mięsnej dodajemy odmierzone przyprawy : pieprz biały, gałka muszkatołowa, kolendra, cukier pomieszane z zimną wodą. Całość dokładnie wyrabiamy około 30 minut, do odpowiedniej kleistości farszu. Gotowym farszem nabijamy osłonki białkowej. Nabite batony zawiązujemy. Tak przygotowane batony szynkowej wieszamy na kiju i osadzamy 120 minut w temperaturze pokojowej. Wędzimy dwie godziny w temperaturze 50 - 55 stopni Celsjusza. Podpiekamy w temperaturze 80 - 90 stopni Celsjusza do temperatury 68 stopni Celsjusza wewnątrz batonu. Podpieczone batony studzimy powieszone na kiju. Te były podpiekane w piekarniku. Smacznego !!!