Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste i szybkie w wykonaniu kluski śląskie. Z podanego przepisu wychodzi około 60 klusek. Kluski zrobione bez użycia jajek, bez jajeczne.
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34164
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1371
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34164
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1371
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Składniki
Ugotowane ziemniaki w osolonej wodzie odlewamy, studzimy i przeciskamy przez praskę.Wkładamy do większej miski i ugniatamy w jedną elastyczną kulę, którą spłaszczamy.
Dzielimy na 4 równe części.
Jedną z czterech części delikatnie wyjmujemy kładąc obok.
Puste miejsce wypełniamy na równi z ciastem, skrobią ziemniaczaną.
Wszystko dokładnie wyrabiamy ugniatając ciasto.
Z ciasta rolujemy wałki, tniemy na 3 cm. kawałki. Z każdego kawałka formujemy kulkę, w każdej klusce odciskamy odwrotną stroną drewnianej łyżki dziurkę.
Tak zrobione kluski układamy na deskę lub stolnicę.
Wrzucamy do gotującej, osolonej wody i gotujemy do momentu wypłynięcia klusek na wierzch. Część zrobionych klusek możemy sobie zamrozić.