Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski śląskie na maxa kojarzą mi się z niedzielnym obiadem w domu rodzinnym. Najlepsze robiła babcia, ale mama była godną rywalką. Mam ogromną poprzeczkę, ale uważam, że moje też są niczego sobie! Z przepisu wychodzi 25 kluseczek, jedna ma 51 kalorii.
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3178
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 590
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2308
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3178
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 590
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2308
Składniki
Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić i od razu dokładnie rozgnieść praską, ostudzić i odparować. Wyłożyć na talerz i dodać mąki. Dodać jajko oraz całość posolić i połączyć składniki w gładkie ciasto. Uformować kulę. Odrywać po kawałeczku ciasta i formować w dłoniach kulkę, powinno wyjść 25. Końcem drewnianej łyżki lub palcem zrobić małe wgłębienie w środku. Zagotować osoloną wodę w dużym garnku. Ugotować połowę klusek w następujący sposób: zmniejszyć ogień pod garnkiem do minimum i włożyć kluski. Trzymać je w gorącej wodzie na minimalnym ogniu przez 12 minut, od czasu do czasu zamieszać. Wyłowić je łyżką cedzakową na talerz. Powtórzyć z drugą połową klusek.