Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski śląskie na maxa kojarzą mi się z niedzielnym obiadem w domu rodzinnym. Najlepsze robiła babcia, ale mama była godną rywalką. Mam ogromną poprzeczkę, ale uważam, że moje też są niczego sobie! Z przepisu wychodzi 25 kluseczek, jedna ma 51 kalorii.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7864
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1067
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13623
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7864
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1067
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13623
Składniki
Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić i od razu dokładnie rozgnieść praską, ostudzić i odparować. Wyłożyć na talerz i dodać mąki. Dodać jajko oraz całość posolić i połączyć składniki w gładkie ciasto. Uformować kulę. Odrywać po kawałeczku ciasta i formować w dłoniach kulkę, powinno wyjść 25. Końcem drewnianej łyżki lub palcem zrobić małe wgłębienie w środku. Zagotować osoloną wodę w dużym garnku. Ugotować połowę klusek w następujący sposób: zmniejszyć ogień pod garnkiem do minimum i włożyć kluski. Trzymać je w gorącej wodzie na minimalnym ogniu przez 12 minut, od czasu do czasu zamieszać. Wyłowić je łyżką cedzakową na talerz. Powtórzyć z drugą połową klusek.